HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Mácsik

2008.04.16. 16:15 nosalty

Így hívták régen a tésztát faluhelyen. Nagymamám annyiban másként készíti a házi tésztát, hogy nem csak tojással gyúrja össze a lisztet, hanem vizet is ad hozzá. Ez a mai az én kezem műve, persze végig mellettem állt a nagymamám. A tészta felvágását nem nagyon akarta átengedni Mami, egyezséget kötöttünk: az egyiket ő, a másikat pedig már én vághattam fel. Amikor ebéd közben látott a tányérján egy-egy két millisnél vastagabb mácsikot, megjegyezte: „ezt biztosan te vágtad..”. Hát, Istenem, gyakorlat teszi a mestert.
A házi készítésű túró tette fel az i-re a pontot:-) A tejfölt is régebben házilag gyártotta a nagymamám, most már sajnos azt nem tud készíteni (legalább is ilyen kis mennyiségből nem), mert elmondása szerint a mai tehenek teje sem olyan, mint régen..


Hozzávalók hat fő részére:

3 messző liszt (660 g)
2 tojás
só (lisztben elkeverve)
víz

Hozzávalók:

mácsik
tálaláshoz
túró
tejföl
pirított szalonna
Elkészítés:
 
A lisztből, tojásból és vízből közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két részletben annyira vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk. Tiszta konyharuhákra téve félretesszük szikkadni kb. 30 percig.
 
Utána az egyik kinyújtott tésztát a sodrófára feltekerjük, a sodrófa tetején, középen, hosszanti irányban elvágjuk a tésztát. (A sodrófát félretesszük.) Így tészta téglalapokat kapunk, hármat-négyet egymáson. Ezeket kereszt irányban félbe, hosszanti irányban pedig három egyenlő részre vágjuk. Tehát amit kapunk: hat vastag, három-négy rétegű tésztacsíkot, melyeket végül keresztben kb. két milliméteres csíkokra vágunk, és kész is a mácsik.
 
Több részletben, forró vízben kifőzzük a mácsikot. Akkor kész, ha feljön a tészta a víz felszínére. Szűrőben lecsöpögtetjük.
 
Túróval, tejföllel és szalonnapörccel tálaljuk.

5 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr6428491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.04.16. 17:13:19

Most bukkantam rá a blogodra, nagyon tetszik! Te sem a könnyebbik végén fogod meg konyhai munkát :)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.04.17. 09:41:51

Nálunk is mácsik volt a neve és sokszor csodálkoztam, hogy kevesen nem ismerik ezt a kifejezést. Gondolom igazi tojással készült a tészta! A szeletelés után szárítja a nagymamád a tésztát? Vagy rögtön zsuppsz a vízbe?

nosalty 2008.04.17. 10:35:53

persze friss, igazi tojásból készítettük: előző nap tojták a tyúkok a tojást:-); a szeletelés előtt szikkadt a tészta kb. fél órát, szeletelés után rögtön kifőztük

Csibe 2008.04.17. 14:10:56

Huhhh, de régen ettem ilyen igazi mácsikot. A nagyimat látom magam előtt ahogy csinálja...imádtuk...lekvárral, mákkal, cukros tejföllel, ami épp eszünkbe jutott ;)

rozmaring 2008.04.19. 21:26:12

Kiskorom kedvence volt, de nálunk Nagyi vaslábosban összesütötte a cukros túróval. Jaj...
süti beállítások módosítása