HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Igazi hájas tészta és a kráflik

2008.04.17. 15:48 nosalty

Nagyon élvezem a nagymamámnál töltött napokat, csupa olyan dolgot készítünk, ami régi ismerős a gyerekkori nyarakból és most végre meg is tanulom elkészíteni őket. Könnyű a dolgom, itt van Mami, aki végig mellettem áll, adja az instrukciókat, irányítgat és persze követel, nem kis szigorral. Lehet, hogy titkon osztályzatokat is kapok?! Nagymamám elmesélései alapján, kicsit úgy érzem, mintha a főzödében lennék:-).Annyi különbséggel, hogy itt a tananyag nem előre meghatározott, hanem spontán találjuk ki minden reggel.
Már rég próbálkoztam volna otthon is a hájas tészta készítésével, a szűk keresztmetszetet a fő alapanyag: a háj jelentette. Most erre is sor került: találtam a hűtőjében hájat, ami csak rám várt, hogy tésztát készítsek belőle. A fő tervem a házi krémes volt, aztán Mami mondta, hogy annyi tészta van, készítsünk kráflit is belőle. Kráflit? Az meg mi??-kérdeztem. Hát kráfli, majd meglátod- válaszolta Mami.
Íme a kráflik:


Hozzávalók:

600 g háj
950 g liszt
2 tojás
½ ek só
½ ek cukor
175 g tejföl
150 ml száraz fehérbor
100 ml szénsavas víz
tálaláshoz
porcukor
Elkészítés:
 
A hájba 150 g lisztet alaposan beledolgozunk, hűtőbe tesszük.
 
A maradék, 800 g lisztet a többi hozzávalóval (tojás, só, cukor, tejföl, fehérbor, víz)  jól összedolgozzuk, majd nagyjából kinyújtjuk (nem kell vékonyra, szabályosra sem). A hűtőből kivesszük a hájat és széles, életlen pengéjű késsel, vagy a kezünkkel egyenletesen rákenegetjük a hájat a kinyújtott tésztára. A tésztát félbe, majd a két szélső részét középre hajtjuk. Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
 
Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük. A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
 
600 g hájból rengeteg hájas tésztánk lesz. Nagy részét, több kis ökölnyi gombóccá gyúrva, le is fagyaszthatjuk. (Legközelebb ennyivel könnyebb dolgunk lesz).
 
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. Amennyi tésztából szeretnénk, kráflit készítünk: a téglalap alakúra kinyújtott tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokból rombuszokat, majd a rombuszokat kereszt irányban félbevágva kapjuk a háromszögeket.
 
Tepsire rendezzük a kráflikat (tehetjük közel egymáshoz, mert oldalirányban nem, csak felfelé nőnek meg sütés közben) és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük. Mikor kihűltek, porcukorba forgatjuk őket.

Leveles:

6 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr11430094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági, aki főz · http://agifoz.blog.nlcafe.hu/ 2008.04.17. 21:06:48

Naszóval. Végre összeszedtem magam és írok Neked.

Az elejétől fogva olvasom és nézegetem amiket írsz. Nagyon-nagyon szeretem a képeidet! Gyönyörűek.

Az utolsó három bejegyzés pedig már a szívemet sajdítja, mert nekem nincs aki megtanítsa már a hájas tésztát, aki meséljen a főzödéről... Gyerekkoromban mi hájas kiflit vittünk uzsonnára, szilvalekvár volt benne, a tetején meg dió. Imádtam. Néhány hete már elő is kotortam a régi recepteket, hogy hogy is készül ez, de ugye a háj, az errefelé hiánycikk.

Olyan jó volt most olvasni, hogy más nem nyavalyog, hanem belevág és megcsinálja! Gratulálok.

Zsófi · http://kakaoscsiga.blogspot.com 2008.04.17. 22:03:50

Hú, ez durván jól néz ki. Honnan lehet egyáltalán hájat venni?

nosalty 2008.04.18. 21:11:51

Ági, köszönöm a kedves szavakat. Pont azért tettem közzé ezeket a régi, kincset érő recepteket és történeteket, hogy azok is részesülhessenek benne, akiknek sajnos már nincs, aki megtanítsa és elmesélje:-) Örülök, hogy örömet szerezhettem.

Zsófi, fogalmam sincs, hogy hájat hol lehet beszerezni faluhelyen kívül, nekünk városlakóknak.. de kíváncsi vagyok én is, utánanézek, ha sikerrel jártam, tudatom:-)

Ági, aki főz · http://agifoz.blog.nlcafe.hu/ 2008.04.23. 10:00:26

Képzeld! Megtaláltam a nagymamám könyvei között egy olyat, aminek címe: Háztartási ismertek és gyakorlatok tankönyve! 42-ben volt a 6. kiadása. Teljesen arról szól, amit te is leírtál, főzési gyakorlatok vannak benne, tápanyag ismeretkkel, diétákkal, stb. Lehet, hogy a te nagymamád is ezt használta annó?

nosalty 2008.04.23. 10:06:45

de jó!! nem tudom, hogy a mamám ezt használta-e, de ha legközelebb megyek hozzá jobban körül fogok nézni, mert anya mondta, hogy szerinte van még egy-két elsárgult lap az egyik ládikában:-) izgalmas, lehet hogy még valami kincsre bukkanok?! ma egyébként beszkennelem végre a főzödei jegyzeteket és felteszek egy-kettőt

marika5605 2009.04.24. 11:44:34

Sziasztok!!
Most lettem kész a hájas sütésével ! Nagyon fini lett !
Nekem is van jó hájas receptem,de az kicsit melósabb , gondoltam kipróbálom ezt egyszerűbbnek tűnt,de nem bántam meg.
Zsófinak üzenem,h.ha valaki vág cocát ismerőse akkor kérjen tőle 60 dkg.friss hájat,vagy hentes üzletekben néha-néha lehet kapni.
Üdv.: mindenkinek Marika
süti beállítások módosítása