HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Izsóp

2008.05.07. 13:07 nosalty

A vasárnapi piacról, nem csak a már bemutatott finomságokkal tértem haza, hanem a mellette lévő kertészetben néhány fűszernövényre is szert tettem. Az egyik közülük, nem is akármi: izsóp.
Nem tudom, ki, hogy van vele, de részemről nem ismertem az izsópot. A neve persze ismerősen csengett, de arról például fogalmam sem volt, hogy milyen ételekhez illik, hogyan használható a konyhában. Pár nap elteltével, még most sem állíthatom, hogy ismerem, egyelőre csak barátkozunk. Hogy minél közelebb kerüljek hozzá, néhány helyen utána olvastam és a következőket tudtam meg:
Népies nevén izsópfű, egy elfeledett fűszer-/gyógynövény. Népszerűségét lassacskán talán kezdi visszanyerni a konyhákban. A középkorban előszeretettel használták levesek és töltelékek ízesítésére. Levelei enyhén kámforos illatúak és kissé kesernyés ízűek. Emésztést elősegítő hatása miatt kiváló zsírosabb ételekhez, például olajosabb halakhoz és különféle töltelékekhez. Tehetjük még salátákhoz is, a túrónak pedig pikáns ízt kölcsönöz. Sőt még olyat is találtam, hogy akár gyümölcssalátába, kompótokba is kerülhet. (Ez utóbbi kettő mindenképpen a kísérleteim tárgyát fogja képezni.)
Elsőként egy villámgyors joghurtos-sajtos kenegetőbe tettem, amiben klasszul érvényesült az íze. További receptek várhatók a témában.


Hozzávalók négy fő részére:
 200 g sólében érlelt félzsíros lágy sajt
(Fitaki márkájút használtam)
125 g natúr joghurt
5-6 izsóp ágacska
Elkészítés:

Tálba téve, a sajtot a joghurttal simára keverjük (robotgéppel is csinálhatjuk), és hozzáadjuk a megmosott, ágakról leszedett, apróra vágott izsópleveleket.

u.i. Akinek van már tapasztalata az izsóp használatával, ne habozzon, ossza meg velem:-)!


8 komment

Címkék: kenegető

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr6458301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ízbolygó · http://izbolygo.extra.hu 2008.05.07. 13:41:37

Nekem is van a fűszerkertemben! Pár info még róla:
Izsóp Izsópfű (Hys.sopus officinalis L.,)

Felhasznált rész: föld feletti hajtás (herba). A Földközi-tenger vidékén honos, Közép- és Dél-Európában és nálunk is vadon termő és termesztett fűszernövény. Az elfelejtett fűszerek közé tartozik, pedig már az ókorban fűszer- és gyógynövényként egyaránt használták. Közép-Európába szerzetesek hozták be a X. században, Magyarországon a bencés kolostorkertek egyik kedvelt növénye volt.

A növény maga egy 50-80 cm magasra megnövő félcserje. Lándzsa alakú levelei 3-5 cm hosszúak. Kék, rózsaszín vagy fehér színű virágai vannak. Júniustól augusztusig virágzik. Termése makkocska. Gyümölcsösök, szőlő környékén vadon is megterem. Talajjal szemben nem igényes, szárazságtűrő. Fél méter magas, fás szárú növény, keskeny lándzsa formájú levelekkel. Pergő magjával saját magát felújítja. Kiskertekben termesztik.

Levelei kellemesen csípős ízűek, virága kék vagy sötét rózsaszínűek; illatuk miatt a méhek is igen kedvelik, jó méhlegelő. Levele C-vitamin- illóolaj-dús, aromás, kissé kesernyés ízű. Fogfájás csillapító, gyulladáscsökkentő, izzadás gátló.

Fűszernyerésre a növény föld feletti virágzó hajtásait vágják, a levágott hajtásokat szellős, száraz, árnyékos helyen szárítják. Az így előállított fűszer kissé kámforos illatú, kesernyés ízű, ami illóolaj-, cseranyag- és keserűanyag-tartalmának tudható be. Tartalmaz még gyantát és flavonoidokat is. Apróra vágva, lefagyasztva is tárolható.
Hús- és halsaláták, levesek, mártások, szárnyas pástétomok, pecsenyék, nyúlból, bárányból készült húsételek valamint burgonya- és zellersaláták kiváló ízesítője.
Elősegítik a zsírosabb ételek emésztését, ezért ezek ízesítéséhez ajánljuk. Gyümölcssalátában az ínyencek áfonyával együtt használják. Virága ehető, ezért frissen saláták díszítő és ízesítő eleme lehet. Fűszerkeverékek, eszenciák és páclevek alkotóeleme. Finom borok ízesítőjeként is ismertté vált. A Chartreuse likőr nyersanyaga, a törökök kedvelt italának, a sörbetnek is ez adja sajátos aromáját.

Gyógyászatban köhögéscsillapító, légcsőhurut elleni, étvágyjavító, vérnyomásemelő teakeverékek készítésénél is felhasználják. Külsőleg szájüreggyulladás esetén öblögető szerként alkalmazzák. A kozmetikaipar az illóolaját habfürdők, samponok és lábfrissítő borogató szerek készítéséhez használja fel.
Házilag is könnyen termeszthető, kiskertben és balkonládában egyaránt. Balkonládában és cserépben termesztés esetén számítsunk rá, hogy méretei arányosan kisebbek lesznek (kb. 20-40 cm). Szaporítása történhet magról, palántázással vagy tőosztással. A talaj iránt nem igényes, de a meszes, napsütötte területeket kedveli. Márciusban vetik 50-60 cm sortávolságra, április végén palántázni is lehet, a tőtávolság 30 cm. A tőosztással történő szaporításra a legalkalmasabb idő az október. A fagyra nem érzékeny.
Virágos hajtásait teljes virágzáskor vágjuk, szárítsuk és morzsolva használjuk.

nosalty 2008.05.07. 13:57:53

köszi, ezt olvastam én is az oai.hu-n :-)
Te miket készítettél eddig vele?

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.05.07. 14:33:48

Szóval ez az izsóp.
Magát a növényt ismerem, anyu kertjében nő, a szomszéd nénitől kapta, aki szerint bazsalikom :-) Igaz ő 80 felé jár.
Csodás az illata, mi eddig csak "valami fűszernövény" néven emlegettük, és hús pácolására használtunk.

nosalty 2008.05.07. 15:25:51

a szomszéd nénin jót derültem;
szegény izsóp azért többet érdemel, mint a valami fűszernövény jelző:-))) izgalmas ízeket adhat hús pácolásakor, kipróbálom majd a nyár során

xterx 2008.05.07. 15:41:50

(nem recept) A Bibliában sokat szerepel, bár az ott állítólag a rokona a mérsékelt égövinek. Idézek:
"A nálunk is ismert kerti izsóp (Hyssopus officinalis) mérsékelt övi faj, Palesztinában régen nem ismerték. Így valószínûleg – a növény mai héber neve alapján azonosítva – a Bibliában egy rokon fajról, a szintén az ajakosok családjába tartozó szíriai szurokfûrõl, más néven szír izsópról (Origanum syriacum) van szó.
Fõleg teaként fogyasztották légúti és gyomorbántalmak esetén. Illóolaja (megfelelõ mennyiségben) görcsoldó, keringésjavító és vírusölõ hatású. Késõbb az is kiderült, hogy a növény levelein szívesen tenyésznek penészgombafajok, amelyek penicillint termelnek. Ennek a hatását érezhették a leprások is a tisztulási fürdõ során (3Móz 14,4), így ez nem kizárólag rituális értékû lehetett. A Bibliában máshol is a megtisztulási szertartásokra vonatkozó rendeletekben, illetve az ilyenekre utaló igehelyeken találkozunk az izsóppal (4Móz 19,18; Zsolt 51,9; Zsid 9,19).
A növény keserûanyag-tartalma miatt a páskát kísérõ étel része is lehetett.
Más összefüggésben is találkozunk a növénnyel a Szentírásban. Sûrûn leveles, szõrös felépítése miatt sokáig képes magában tartani a nedvességet. A tizedik csapás, az egyiptomi elsõszülöttek megölésének történetében páskabárány vérébe mártott izsóppal hintik be az ajtófélfákat jelként, hogy az Úr ne sújtsa csapással a házat. Az Újszövetség egyetlen helyen említi: amikor ecetbe mártott szivacsot nyújtanak izsópra tûzve Jézusnak a keresztfán (Jn 19,29)."

nosalty 2008.05.07. 15:44:53

kedves Teri, ez nagyon érdekes, köszönöm a kommented!

Ízbolygó · http://izbolygo.extra.hu 2008.05.07. 18:31:42

Semmiféle szofisztikált módon... Salátába, húsra, de pácolni még pácoltam vele, az is jó ötlet.

kisvirag · http://kisviraginitaly.freeblog.hu 2008.05.07. 20:41:34

Nahát, mit leltem. Épp most készültem el az első részével az ehető virágos listámnak, ez megy is mindjárt az izsópos szövegrészbe ajánlott hivatkozásként :)
süti beállítások módosítása