HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Rozé kacsamell citrusmártással, grépfrúthússal és narancsos lencsesalátával

2008.05.14. 10:27 nosalty

Ezzel a fogással neveztem még a Heimann Családi Birtok Borhozételt receptversenyére. Íme:

A Heimann Syrah 2006 bor mellé rozé kacsamellet készítettem citrusmártással, grépfrúthússal és narancsos lencsesalátával.

Indoklásom a következő:

Dekantálás után, nagy űrtartalmú pohárból kóstolva a bort, komplex, karakteres fűszeres jegyek (szegfűszeg, csillagánizs, fahéj) váltakozva domborodtak ki a borban. Kellemesen harmonizáló beltartalmi értékek, lágy savak, bársonyosság jellemzte borhoz vadhúst vízionáltam, ám úgy érzetem, hogy például a vaddisznó húsa sok lenne a közepes testhez, viszont vadszárnyas, mondjuk vadkacsa tökéletesen illene a borhoz. Sajnos vadkacsát nem sikerült beszereznem, így házi kacsamellből készítettem a fogást. E hiányt kompenzálandó a mártásnak szántam fő szerepet: a szegfűszeggel, kardamommal és csillagánizzsal fűszerezett citrusmártás savgazdagságát pedig vajjal lágyítottam.

Hozzávalók két fő részére:
1 db 330 grammos kacsamell
1 ½ ek durva szemű tengeri só
mártáshoz
100 ml frissen facsart narancslé
100 ml frissen facsart rózsaszín grépfrútlé
1 csillagánizs
2 szegfűszeg
2 csipet őrölt kardamom
50 g hideg vaj
8 gerezd rózsaszín grépfrút filé
lencsesalátához
100 g Beluga lencse
5 szem fekete bors
1 babérlevél
6 julienre vágott narancshéjdarab
vinaigrette-hez
30 ml frissen facsart narancslé
30 ml extra szűz szűretlen olívaolaj
¼ tk só

Elkészítés:

A lencsét bő, forrásban lévő vízben, közepes lángon (körülbelül tíz-tizenöt perc alatt) puhára főzzük a borssal, babérlevéllel és narancshéjjal együtt. (Fontos, hogy a narancshéjon egy pici fehér rész se maradjon!) Leszűrjük, tálcára terítve kihűtjük, a borsszemeket és a babérlevelet kivesszük, majd a narancshéjas lencsét tálba tesszük és elkészítjük hozzá a vinaigrette-et: a narancslevet összekeverjük az olívaolajjal, sóval ízesítjük. Ráöntjük a vinaigrette-et a lencsére, összeforgatjuk és félretesszük.

A mártáshoz egy nagyobb serpenyőbe öntjük a narancs-és grépfrútlevet, csillagánizzsal, szegfűszeggel és kardamommal ízesítjük. Lassan elkezdjük melegíteni, amikor már gyöngyözik a gyümölcslé, a vajat egészen pici darabokban hozzákeverve behúzzuk a mártást. Végül a grépfrút filéket is hozzáadjuk, néhány másodperc alatt átmelegítjük a gyümölcsöt és le is húzzuk a tűzről. (A szegfűszeget és a csillagánizst kivesszük a mártásból.)

A kacsamell bőrét beirdaljuk, vigyázva, nehogy a húsba is belevágjunk. Egy serpenyőt szárazon közepes lángon felhevítünk, beletesszük a kacsamellet, bőrös oldalával lefelé, sózzuk a húst és így sütjük tizenkét percen át. A kacsa zsírja kisül, ezt leöntjük róla. Tizenkét perc elteltével, a leöntött zsírral vékonyan megkenegetjük a kacsamell húsos oldalát, megfordítjuk és bőrével felfelé négy percig sütjük. Meleg helyen (60 ºC) rácsra tesszük a húst, és tíz percig pihentetjük.

A pihentetési idő leteltével a kacsamellet felszeleteljük, a grépfrút filékkel, a felhabosított citrusmártással és a lencsesalátával tálaljuk.


1 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr20467739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.05.14. 11:21:50

Hogy Te mennyi mindent ki nem érzel abból a borból ;) Nekem is kacsamell volt az egyik nevezésem, úgy látom az eredményekben, hogy nem sok ételnél szerepel - szerintem tökéletesen illik némi gyümölccsel jónéhány Heimann borhoz.
süti beállítások módosítása