HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

tarte Tatin

2008.05.22. 15:17 nosalty

Fordított almatorta, karamellizált almával. Az eredetét tekintve, hogy hol az igazság, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy a Tatin-nővéreknek köszönheti hírnevét (XX. század eleje), így az elnevezés innen, de hogy ők készítették volna először, az már korántsem biztos. A Larousse Gastronomique mindentudó lexikon szerint a fordított almatorta készítése jóval régebbre nyúlik vissza, mint az 1900-as évek eleje.

Akárhogy is legyen, egy a lényeg: isteni finom és megunni sem lehet, hiszen a klasszikus almás verziótól eltérve, ma már sok más gyümölccsel is szokták készíteni, jellemzően körtével, őszibarackkal, mangóval, ananásszal és tessék megkapaszkodni, extrém esetben paradicsommal vagy akár hagymával is.

Részemről ápoltam a hagyományt: maradtam az eredetinél, az almásnál. (Ha tarte Tatin, akkor az Egy falat Franciaország szakácskönyv receptje kerül elő mindig.)

Hozzávalók hat fő részére:
 
6 szem közepes méretű, savanykás alma
180 g kristálycukor
70 g sótlan vaj
tésztához
200 g liszt
150 g sótlan, hideg vaj
1 tojássárgája
3 ek hideg víz
csipetnyi só
Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és kezünkkel szétmorzsoljuk a liszttel. Mehet bele a tojássárgája és a víz, egy lekerekített végű spatulával addig dolgozzuk a tésztát, míg nagyjából összeáll, ekkor a kezünkre váltunk és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Miközben a tészta a hidegen pihen, nekilátunk az almák elkészítésének: az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőben (aminek a füle bírja a hőt, mert később a sütőbe kell tenni) a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben, csinosan, hiszen a végén kiborítjuk az egészet belőle, és ez almák lesznek a torta tetején. Lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és kapjanak színt. Közben a sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra légkeverésen.

A tésztát lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit lenyomkodjuk.

Az előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt aranyszínűre sül. Kivesszük, 5 percig a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. (Előfordulhat, hogy egy-két alma bennragad a serpenyőben, ezt kézzel a helyére igazítjuk.)

 

 

 

7 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr29482465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.05.22. 15:37:26

Igen!!!! Nálunk mostanában ez a sláger, korlátlan mennyiségben tudjuk fogyasztani, heti több alkalommal is:) Egyszerűen nem lehet vele betelni.
Ha a víz helyett egy kis tejet használsz, még jobb lesz a tészta állaga, érdemes kipróbálni :)

cserke · http://eteto.blog.hu 2008.05.22. 16:31:28

Szerintem az egyik legfinomabb süti, természetesen hatalmas tejszínhabokkal:)

gourmandula · http://gourmandula.blogspot.com 2008.05.22. 18:49:06

hmmm.... én sós karamelles birsalmásat csináltam egyszer, és olyan nagyon nagyon jó volt. Ez pedig itt gyönyörű. :)

nosalty 2008.05.22. 18:58:33

lorien, kipróbálom legközelebb összehasonlításképpen tejjel a tésztát, bár nagyon meg vagyok elégedve ennek a tésztának az állagával:-)
cserke, mi vanílifagyival szoktuk fokozni az élvezeteket:-)
gourmandula, birsalmásat tavaly ősszel csináltam, bár nem sós karemellel:-), de isteni volt

starfokker · http://starfokker.blogspot.com 2008.05.22. 19:58:37

én vaníliaszósszal szoktam enni (falni-zabálni) :D

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.05.22. 20:09:20

Kedves No Salty! Igazán nyálcsorgató a tortád! Viszont most teljesen meglepődtem, mert én bár túl vagyok kb 50 Tatin torta elkészítésén, még soha nem pároltam meg az almát. A vajas karamellre mentek a szeletek, arra a tészta, slusszpassz. És mindig jól sikerült!
Egyébként mi meg szoktuk szórni fahéjjal és tejföllel tálaljuk. Sokkal jobb, mint tejszínnnel!
Millie

Ízbolygó · http://izbolygo.extra.hu 2008.05.22. 20:28:24

Libamájjal, szilvával, nálunk verhetetlen azóta is!
süti beállítások módosítása