HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

A francia öntet: vinaigrette

2008.06.11. 14:59 nosalty

Ecetolajöntet, elsősorban zöldsalátákhoz illik.


Az alaprecept szerint nem kell hozzá más, mint egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és bors. Itt is igaz, minél jobb minőségű ecetet és olajat használunk, annál finomabb lesz a végeredmény. Először az ecetben feloldjuk a sót (mert az olajban nem oldódik), hozzáadjuk a borsot, és habverővel állandóan keverve, kis részletekben beleöntjük az olívaolajat. Gyakran kerül bele, az emulziót elősegítendő, mustár vagy tojássárgája. A legvégén hozzákevert, apróra vágott fokhagymával, vagy zöldfűszerekkel pedig fokozhatjuk az ízhatást. Készülhet ecet helyett citrom-, narancs-, vagy akár grépfrútlével is, ilyenkor az arányok módosulnak: egy rész gyümölcsléhez, egy rész olajat számoljunk. Ügyeljünk arra, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Fontos az időzítés is: közvetlenül a tálalás előtt öntsük rá a vinaigrette-et a megtiszított, megszárított salátára, annak érdekében, hogy fogyasztáskor is ropogósak legyenek a levelek.

Egyszerű, nemde? Hát akkor minek vennénk a mesterséges ízű, E-kel teli bolti horrort? A cukor-ecet párost is tán jobb elfelejteni…

(Eredetileg a Pécsi Borozó I. évfolyam 2. számában.)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr87514820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.06.11. 16:02:41

Bocsi, hogy inkább a képre térek ki, de nagyon tetszik ;) Négyzet alakban, habverő nélkül, esetleg 45°-kal elfprgatva lehet még egy fokkal nagyobb benyomást keltett volna, de így is nagyon klassz lett ez az egyszerűség és formák kihangsúlyozása ;)

ps: Nem vagyok ecetrajongó - narancs- vagy citromlével is pompás ;)

nosalty 2008.06.11. 16:07:22

köszönöm! sok-sok fotó készült, mint mindig, ilyen-olyan beállításból, de erre esett a választásom:-)

Nori 2008.06.11. 18:29:57



Egyre jobbak a fotóid..és ha sokat dícsérünk egy ebédet is kiérdemlünk előbb-utóbb..nem?:-) (most kaccsintottam egy nagyot)

nosalty 2008.06.11. 19:49:24

köszi!
állok az ebéd elébe:-)

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.06.11. 20:36:58

Remek a fotó! Épp tegnap nézegettem vinaigrette mártás variációkat halételekhez! Hamarosan elő is rukkolok velük :-D
Millie