Azt már itt kinyilatkoztattam, hogy rajongok a krémlevesekért. Következésképpen sokféle zöldségből, gyümölcsből készítettem már selymes leveseket. De. Valahogy a padlizsán kimaradt a sorból. Megmondom őszintén, hogy éttermekben sem sűrűn találkoztam tojásgyümölcsből készített krémlevessel, pontosabban szólva, egyetlen egyszer, természetesen kipróbáltam.
Azóta készülök az itthoni előállításához, végre megtörtént: Jamie O. receptjét használtam kiindulópontnak, nagyon megtetszett benne, hogy a végén ricottával dúsítja a levest. JO canelli babot tett bele, én csicseriborsót. A végén hozzáadott citromlé improvizáció eredménye és azt kell mondanom, nagyon-nagyon jót tett a levesnek.
Hozzávalók két fő részére:
1 db kb. fél kilós padlizsán
1 gerezd fokhagyma
2 ek finomra vágott petrezselyem
1 ek finomra vágott bazsalikom levél
3 ek olívaolaj
100 g csicseriborsó (konzerv)
80 g ricotta
250 ml víz
só
frissen őrölt fekete bors
1 citrom leve
Elkészítés:
A kés hegyével megszúrkált padlizsánt 220 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 40 perc alatt megsütjük. (Félidőben megfordítjuk, hogy szépen átsüljön mindenhol.)
Az apróra vágott fokhagymát a zöldfűszerekkel az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megsütött, félbevágott padlizsán kikanalazott húsát, a csicseriborsót, sóval, borssal ízesítjük és lefedve, közepes lángon 20 percig főzzük.
Turmixban vagy botmixerrel az egészet pépesítjük, majd visszaöntjük a sűrű krémet a lábasba, hozzákeverjük a ricottát és összeforraljuk.
A tűzről lehúzva belefacsarjuk a citrom levét és azonnal tálaljuk.
Utolsó kommentek