HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

VKF! VII.: Saláta-bár

2008.07.20. 17:11 nosalty

Kedvemre való volt Dolce Vita által meghirdetett VKF!- forduló témája. 35 fokban nekem sincs kedvem a tűzhely körül szaunázni... Nincs is üdítőbb ilyenkor egy jól behűtött, nagy tál salátánál ebédidőben vagy éppen vacsorára. Eredetileg egy pályaművet terveztem, a sors azonban úgy hozta (kaptam a pénteki bevásárláskor guszta kis polipokat), hogy ezen a hétvégén két salátafogás is készült:-).

Ha saláta, akkor jöhet minden: édes, sós, savanykás; tengeri herkentyűs, halas, husis; gyümölcsös, zöldséges, zöldfűszeres; sajtos és ezek különféle kombinációi.

Elsőként egy barcelonai tapas bárt felidéző polipsaláta készült a konyhámban:

Hozzávalók két fő részére:
500 g zsigerelt, tisztított polip
1 nagyobb babérlevél
2 kk só
½ gerezd fokhagyma
1 lila sonkahagyma
1 evőkanálnyi kapribogyó
1 kicsi paradicsom
fél csokor petrezselyem
3 ek extra szűz olívaolaj
1 ½ citrom leve
Elkészítés:

A polipokat sós vízben, a babérlevél társaságában, közepes tűzön megfőzzük (kb. 1 óra kellett nekem hozzá, de a főzési idő nyilván függ a polipok méretétől: villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy jó-e már). Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel és leszárítjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, a keskeny kis karjait egészben hagyjuk. Tálba tesszük.

A fokhagymát és a sonkahagymát extra finomra vágjuk, a kapribogyókat pedig félbe. A paradicsomot kimagozzuk és apró kockákra vágjuk a húsát. A petrezselymet szintén finomra aprítjuk. Az összes előkészített hozzávalót a poliphoz adjuk, nyakon öntjük az olívaolajjal, ráfacsarjuk a citromok levét és alaposan összeforgatjuk.

Lefóliázva hűtőbe tesszük 2-3 órára (ez fontos, mert hidegen fogyasztva lesz igazán finom, és kell egy kis idő is az ízek érvényesüléséhez).

Friss, ropogós héjú fehér kenyérrel tálaljuk.

És következzen a másik saláta, aminek a szervírozásába vittem némi kreativitást, az elnevezése is innen..:

Hozzávalók két fő részére:
4 mézédes nektarin vagy őszibarack
240 g mozzarella (a legjobb, ha bivalymozzarella)
80 g Serrano sonka
25 g bébi spenót
1 citrom leve
8 apró mentalevél
8 fogpiszkáló

Elkészítés:

A megmosott és leszárított barackokat félbevágjuk, a magjukat kiszedjük. Mindegyik fél barackot további négy szeletre vágjuk.

A lecsöpögtetett mozzarella golyókból 3-4 mm-es karikákat szeletelünk. A Serrano sonkákat pedig keresztben félbevágjuk. A spenótleveleket megmossuk és megszárogatjuk.

Most jön a "szendvicsépítés": a szeletekre vágott fél barackok közé helyezzük el tetszőleges sorrendben a mozzarellát, a sonkát és a spenótleveleket. Minden egyes barackszeletre először citromlevet csepegtetünk. A végén egy mentalevelet teszünk a barackok tetejére és fogpiszkálót tűzve a közepükbe összefogjuk a salátaszendvicseket.

(Ha valaki nem szeretne bajlódni a szendvicskék összeállításával, csak egyszerűen vágja fel az összes hozzávalót, tegye tálba, facsarjon rá citromlevet és kész is.)

Jól behűtve fogyasztandó!

 

 

 

 

1 komment

Címkék: saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr94576807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jj · http://sajtol.blog.hu 2008.07.20. 19:05:00

mindkettő felkerült a "mostazonnal" kívánságlistámra. bébipolip. istenem...
süti beállítások módosítása