HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Füge függés

2008.08.04. 16:47 nosalty

Két éve már, hogy egy fügefa is állandó lakója kertünknek. Az első nyáron csupán néhány fügével ajándékozott meg bennünket, idén már folyamatosan élvezzük termését, lekvárhoz elegendő gyümölcsre talán jövőre számíthatunk.

Pont jókor jött az ajándékba kapott nagy kosár füge, így készíthettünk már idén is fügelekvárt. W. imádja, a kedvenc lekvárja. Koprodukció ez, W. megmosta, levágta a kocsányukat, beletette a rézüstbe, nyakon öntötte cukorral, nekem pedig a főzés hálás szerepe jutott, na meg az üvegek sterilizálása és a lekvár üvegekbe töltése.

Egy pillanatig sem panaszkodom, mert tavasszal kaptam egy csodaszép lekvárfőző sárgaréz üstöt, amiben gyerekjáték a lekvárok, dzsemek főzése: egyáltalán nem kell keverni (ugyanis nem ég le benne a gyümölcs), csak néha lehabozni a tetejét.

Íme a végeredmény:

Hozzávalók 9 kis (375 ml-es) üveghez:

5 kg érett füge
1500 g kristálycukor

Elkészítés:

A fügéket egyesével alaposan megmossuk, a szárukat levágjuk.

A megszárított gyümölcsöket először félbe, megint félbe, s a negyedeket is félbe vágjuk. (Vagyis felnyolcadoljuk.)

A felvágott fügét a rézüstbe (vagy lekvárfőzésre használt edénybe tesszük), ráöntjük a tetejére a cukrot, letakarjuk és az éjszakára állni hagyjuk.

Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül főzzük. Ha túl sok lenne a leve, merjünk le belőle (én majdhogynem egy liternyit lemertem), majd a tűzről lehúzva botmixerrel pépesítsük a fügedarabokat.

Tegyük vissza a tűzhelyre, várjuk meg, míg egy-kettőt rottyan.

A kész lekvárt sterilizált üvegekbe merjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejük alá, rácsavarjuk a fedőket, befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hűlnek. (9 db 375 ml-es üvegnyi lekvár lett belőle)

Az első adag annyira finom lett, hogy a hétvégén vettünk a piacon egy nagy kosár fügét, az újabb felvonáshoz. Ehhez konyakot is adtunk, amitől igazán különleges,  de csepppet sem tolakodó ízt kapott a dzsem.

Hozzávalók 10 kis (375 ml-es) üveghez:

5 kg érett füge
1000 g kristálycukor
250 ml jó minőségű konyak

Elkészítés:

Hasonló, mint a natúr fügelekváré, csak a cukorral együtt az alkoholt is hozzáadjuk.

A végén pedig csak a gyümölcsök felét pépesítettem, a maradékot darabosan hagytam.

 

9 komment

Címkék: lekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr21600214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grenadine · http://grenadinegasztro.blogspot.com 2008.08.04. 17:21:15

ha nekem egyszer 5 kg érett fügém lehetne.. :)

Mindennapi Manna · http://egigeropaszuly.blogspot.com/ 2008.08.04. 18:03:14

Nekünk volt, és simán megettem. Pedig nagyon elhatároztam, hogy kis lekvárt is főzök...

Mignonok · http://mennyeimignon.blogspot.com/ 2008.08.05. 14:02:29

Tudod milyen régóta keresek fügelekvár receptet? Sajnos a múltkori zsákmányból nem sikerült lekvárt főznöm, de amint beérik a következő adag, hozzáállok, bár rézüstöm nincs, de majd csak megoldom valahogy anélkül is...

ZiTa 2008.08.13. 07:37:24

A konyak jó ötlet, de igazi konyakot (cognac) vagy mint a képen: armagnacot beletenni bűn :-), azt meginni kell.

nosalty 2008.08.13. 08:30:13

ezzel is úgy vagyok, ahogy a borral: rossz bort nemhogy meginni nem jó, de az ételbe tenni pláne nem szabad
a lekvárba is eképp került a konyak, vagy "igazi" cognac, vagy inkább semmi:-))

LadyUser · http://http.//ladyuser.blog.hu 2008.08.20. 09:20:43

Fügelekvárkészítés kapcsán most találtam az oldaladra.
Csodálatos! A receptek is és a fotóid is. Gratulálok. És gyorsan beteszek egy könyvjelzőt.

LadyUser · http://ladyuser.blog.hu 2008.08.20. 09:24:49

A lekvár mellett a fügeborral kísérletezem épp. Még négy napot érnie kell.

Ungár Győzőné 2008.08.29. 23:05:59

Nekünk már több, mint 50 éve van a kertünkben fügefa, de csak pár éve terem annyit, hogy evésen kívűl másra is lehet gondolni.
Én főztem belőle már kókuszos fügelekvárt is. Aki a kókuszt szereti, biztos izli neki is. Tavaly kipróbáltam, hogy mélyhűtőben lefagyasztok fügét. Nagyon jól sikerült. Dobozokba raktam be, a fügék közé kis alufóliát tettem, hogy könnyen ki tudjak szedni belőle. Az unokám imádja. Egész télen volt neki csemegéje. Az idén is már legalább 10 kilót beraktam a mélyhűtőbe. / Lassan, már más nim is fér bele./

jakilili 2008.08.29. 23:12:06

A fügelekvár kis rummal sem rossz. Én csináltam már natur fügelekvárt, kis rummal bolondítottat, meg olyat is, amibe kis szegfüszeget tettem, meg vaniliás cukrot. Volt amelyikbe a végén kókuszreszereléket kevertem. Nekem mindegyik nagyon izlett. A lekvárfőzéshez nem kötelező a rézüst, én Zepter edényben főztem. Nem égett oda és nagyon hamar nagyon jó sűrű lett.
süti beállítások módosítása