Két éve már, hogy egy fügefa is állandó lakója kertünknek. Az első nyáron csupán néhány fügével ajándékozott meg bennünket, idén már folyamatosan élvezzük termését, lekvárhoz elegendő gyümölcsre talán jövőre számíthatunk.
Pont jókor jött az ajándékba kapott nagy kosár füge, így készíthettünk már idén is fügelekvárt. W. imádja, a kedvenc lekvárja. Koprodukció ez, W. megmosta, levágta a kocsányukat, beletette a rézüstbe, nyakon öntötte cukorral, nekem pedig a főzés hálás szerepe jutott, na meg az üvegek sterilizálása és a lekvár üvegekbe töltése.
Egy pillanatig sem panaszkodom, mert tavasszal kaptam egy csodaszép lekvárfőző sárgaréz üstöt, amiben gyerekjáték a lekvárok, dzsemek főzése: egyáltalán nem kell keverni (ugyanis nem ég le benne a gyümölcs), csak néha lehabozni a tetejét.
Íme a végeredmény:
Hozzávalók 9 kis (375 ml-es) üveghez:
5 kg érett füge
1500 g kristálycukor
Elkészítés:
A fügéket egyesével alaposan megmossuk, a szárukat levágjuk.
A megszárított gyümölcsöket először félbe, megint félbe, s a negyedeket is félbe vágjuk. (Vagyis felnyolcadoljuk.)
A felvágott fügét a rézüstbe (vagy lekvárfőzésre használt edénybe tesszük), ráöntjük a tetejére a cukrot, letakarjuk és az éjszakára állni hagyjuk.
Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül főzzük. Ha túl sok lenne a leve, merjünk le belőle (én majdhogynem egy liternyit lemertem), majd a tűzről lehúzva botmixerrel pépesítsük a fügedarabokat.
Tegyük vissza a tűzhelyre, várjuk meg, míg egy-kettőt rottyan.
A kész lekvárt sterilizált üvegekbe merjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejük alá, rácsavarjuk a fedőket, befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hűlnek. (9 db 375 ml-es üvegnyi lekvár lett belőle)
Az első adag annyira finom lett, hogy a hétvégén vettünk a piacon egy nagy kosár fügét, az újabb felvonáshoz. Ehhez konyakot is adtunk, amitől igazán különleges, de csepppet sem tolakodó ízt kapott a dzsem.
Hozzávalók 10 kis (375 ml-es) üveghez:
5 kg érett füge
1000 g kristálycukor
250 ml jó minőségű konyak
Elkészítés:
Hasonló, mint a natúr fügelekváré, csak a cukorral együtt az alkoholt is hozzáadjuk.
A végén pedig csak a gyümölcsök felét pépesítettem, a maradékot darabosan hagytam.
Utolsó kommentek