HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

VKF! XIX.: Romantikus vacsora

2008.09.26. 15:19 nosalty

Hálás vagyok Doctor Peppernek a témáért (gondolom, nem vagyok ezzel egyedül), köszönettel is tartozom, amiért rádöbbentett ez a VKF forduló, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hányszor romantikus vacsiztunk itthon W.-vel, mondjuk az elmúlt egy évben.

Vacsizni is szoktunk, romantikázni is, na de így együtt a kettőt sokkal többször kellene gyakorolnunk. És fogjuk is. A tegnap elköltött vacsora előtt, közben, után megfogadtam.

Szokás szerint az utolsó pillanatban (vagyis az utolsónak hitt pillanatban: ma reggel értesültem csak  a határidő kitolásról..., de sebaj, a hétvégén pláne nem jött volna össze a romantikázás, meg a vacsora, ui. szüretelni megyünk a szüleimhez, ott meg ugyebár, hogyan?:-), max. nagycsaládi romantika lehetett volna, s nem ez volt a cél) leptem meg W.-t.

Hogy mivel? Kiindulásnak abban már biztos voltam, hogy kell lennie benne húsnak és csokoládénak is és nyert ügyem van. Az igazi meglepetés W.-nek ez volt: úgy elkölteni egy vacsorát, hogy mindent melegen eszünk, nem ugrálok közben a fényképezőgépemmel, nem kell várni stb. Ahogy ez az utóbbi egy évben lenni szokott. Előre elterveztem hát, hogy csak a legszükségesebbre korlátozom a kamera használatát. Így vacsora közben csupán az előételt fotóztam, előtte a terített asztalt, és ennyiben kimerült a dokumentálás része a vacsorának. Mindezt W. hálás pillantásokkal viszonozta. (A főételről és a desszertről vacsi előtt, ill. után készültek a fotók.)

Romantikus vacsorához természetesen romantikus zene is dukált: Sade Lovers Rock c. albumát hallgattuk vacsora alatt.

A helyszín:-):

Az előétel:

Hozzávalók két fő részére:

4 mini padlizsán
2 ek olívaolaj
25 g lágy kecskesajt
0,5 dl víz
1 kk Lecite

Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk és sütőlapra helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt, grill üzemmódban megsütjük.

A kecskesajt felhőkhöz a sajtot a vízzel egy kis lábasban összemelegítjük, hozzáadjuk a Lecite port, és botmixerrel felhabosítjuk. A felszínen képződő habból kanalazunk a padlizsánok tetejére.

A főétel:

Hozzávalók négy fő részére:

0,5 kg darált marhahús
1,5 dl száraz fehérbor
12 dkg füstölt karaj
1 közepes sárgarépa
2 fej vöröshagyma
1 szál halványító zeller
0,5 l zöldség alaplé
3 ek paradicsompüré
2 dl tejszín
15  dkg csirkemáj
szerecsendió

vaj
parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

A megtiszított vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert egyenletesen apró darabokra vágjuk. Hasonlóképpen a füstölt karajszeleteket is. Az egészet 3-4 ek vajon kb. 10 percig dinszetljük.

Közben a marhahúst vajon megpirítjuk, felöntjük a borral, beforraljuk, és amikor már alig van leve, hozzáadjuk a zöldségekhez.

Felengedjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsompürét és félig lefedve 45 percen keresztül főzzük.

A csirkemájat vajon megpirítjuk, apróra kockázzuk és hozzáadjuk a majndem kész raguhoz.

Végül belekeverjük a tejszínt, ha szükséges sóval ízesítünk rajta, szerecsendiót reszelünk rá, összeforraljuk és kész.

A közben kifőzött spagetti tésztával összekeverjük és parmezán forgácsokkal meghintve tálaljuk.

(A recept Váncsa István csodálatos gyűjteményéből való.)

És a desszert:

Hozzávalók hat fő részére:

125 g digestive keksz
50 g szobahőmérsékletű vaj
500 g Philadelphia sajt
120 g barna cukor
3 tojás
3 tojás sárgája
1 pohár tejföl (175 g)
1/2 lime leve
150 g étcsoki (min. 60 % kakaótartalmú)

Elkészítés:

Mozsárban összetörjük a kekszet, majd tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk a vajjal.

18 vagy 20 centi átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a krém készül.

A krémsajtot simára keverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojásokat és sárgákat is. Mindegyiket jól elvegyítve a krémben.

Mehet bele a tejföl és a zöldcitrom leve, végül az előzetesen megolvasztott csokoládét is hozzákeverjük.

Kivesszük a hűtőből a tortaformát, kívülről két rétegben becsomagoljuk alufóliával, majd beleöntjük a masszát.

A formát egy magasabb falú tepsire helyezzük, és 2-3 centi magasságig felöntjük forró vízzel.

Így megy a 180 fokra előmelegített sütőbe az egész, kb. 1 órára. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegős.

(Nigella Lawson segítségével váltam házi istennővé, legalábbis a desszert erejéig:-).)

Emlékezetes este volt!
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr38683125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Lizi 2008.09.26. 16:09:53

Nagyon szép a teriték, egyszerű és elegáns.

Remélem jól éreztétek magatokat, és valóban nem szabad ezekről a pillanatokról elfeledkezni, mert csodásak tudnak lenni.

Igaz, hogy a férfiak szivéhez a hasukon keresztül vezet az út, de szerintem egy ilyen alkalomkor már igy is úgy is elvesztek, és az étel már "annyira nem is számit". :-)

starfokker · http://starfokker.blogspot.com 2008.09.27. 10:36:38

nagyon klassz vacsora, szépek a képek, a padlizsános meg a sajttortás nagyon bejön:) a padlizsánosat este fotóztad?

nosalty · http://www.nosalty.blog.hu 2008.09.27. 16:27:38

köszi szépen,
igen, a padlizsánt és az helyszínt este fotóztam, látszik is...

starfokker · http://starfokker.blogspot.com 2008.09.29. 09:37:27

igazából nem is lehetne észrevenni, ha nem lenne mellette a másik két kép:) sebaj, mert tetszik akkor is:)