HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Szifon mizéria

2008.10.13. 12:17 nosalty

Kábé két hónapja szert tettem egy klassz habszifonra. (A szüleimtől elhozott, régi, ugyanis felmondta a szolgálatot...Amit ezúttal egy cseppet sem bántam:-).)

A napokban már a tejszínhabon kívül, izgalmasabb dolgok is készültek benne. Most kezdem el felfedezni a habszifon nyújtotta tengernyi lehetőséget. Egyelőre Ferran Adriá fogja a kezem, de hamarosan nekibátorodom és remélem saját ihletésű finomságokról számolhatok be (elöljáróban annyit: a sós habok izgatják nagyon a fantáziámat).

Addig is következzen a két édes espuma recept:

Hozzávalók négy fő részére:

300 ml habtejszín
75 ml zsíros tej
1 nagyobb fahéj rudacska
1 citrom héja
1 narancs héja
75 g kristálycukor
3 tojássárgája
kellékek
fél literes habszifon
patron

Elkészítés:

A tejet a tejszínnel, a citrushéjakkal és a fahéjrúddal együtt felmelegítjük. Mielőtt elérné a forráspontját, lehúzzuk a tűzről és fél órán át állni hagyjuk.

30 perc elteltével hozzáadjuk a cukor felét és kb. 80 fokra felmelegítjük.

Egy tálban kikeverjük a maradék cukrot a tojássárgákkal és kisebb adagokban, folyamatosan keverve rászűrjük a tejes keveréket.

Az egészet visszaöntjük a lábasba és 15-20 perc alatt (állandó keverés mellett) addig főzzük, míg besűrűsödik.

A krémet finom lyukú szűrőn keresztül a szifonba töltjük. Rátekerjük a tetejét, beleengedjük a patront, jól összerázzuk a szifont és a hűtőbe tesszük 6 órára.

A hűtési idő letelte után kis tálkákba porciózzuk a habot, tetejüket meghintjük kevés kristálycukorral és karamellizáló pisztollyal ráégetjük a cukrot. (Konyhai gázpisztoly hiányában grillezéssel is karamellizálhatjuk a tetején a cukrot.)

Hozzávalók három fő részére:

1 közepes mangó húsa (kb. 200 g)
1 dl szénsavmentes ásványvíz
2 zselatinlap
kellékek
habszifon (fél literes)
1 habpatron

Elkészítés:

A mangó húsát turmixban vagy botmixerrel pürésítjük, majd átpasszírozzuk egy finom lyukú szűrőn és hozzákeverjük az ásványvizet.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.

Közben a mangópüré negyedét kis lábasban felmelegítjük, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a zselatint. Kevergetve feloldjuk benne. A maradék mangót is belekeverjük a lábasba.

Tölcsérrel a szifonba töltjük az egészet, a szifon tetejét erősen rátekerjük és belenyomjuk a patront.

Jól összerázzuk és hűtőbe tesszük másfél-két órára. (F. Adriá ugyan 30 percet ír, hogy annyi elég a hűtésre, nekem több idő kellett hozzá, fél óra elteltével még túl híg volt a hab.)
 

 


 

6 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

http://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr100711380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Zsófi · http://kakaoscsiga.blogspot.com 2008.10.13. 16:13:56

Jaj de megkóstolnám! De miért mizéria??

stevetudor 2008.10.19. 19:18:13

üdv!
A mangó hab mennyi idő alatt esik össze?

t3v · http://okostojas.blog.hu/ 2008.10.19. 21:55:56

Biztos én rontottam el valamit, vagy csak türelmetlen voltam, de jó, hogy neked sikerült.
1. kör:
okostojas.blog.hu/2008/04/03/darahab_portoi_zselevel
2. kör:
okostojas.blog.hu/2008/04/06/gesztenyes_poharkrem_meggygranitaval_vkf_14

nosalty 2008.10.20. 08:00:13

stevetudor,
a fotózott példányok, a fotózást követően kb. 1,5-2 órán keresztül a konyhapulton várakoztak, és nem estek össze ennyi idő alatt..
(célszerűbb azonban a szifonban várakoztatni, a biztonság kedvéért:-))

nosalty 2008.10.20. 08:09:21

t3v,
hát igen, a narancs használata minden bizonnyal teljes aránymódosítást indokol a recepten:-)

stevetudor 2008.10.20. 08:56:42

Remek! Ha lesz pénzem veszek egy szifont vagy elkérem a mamától! :)

Különben nagyon tetszenek ezek a habos dolgok, azt sajnálom, hogy Ferran Adria része eléggé kevés a Szakácsok könyvébe.
Viszont nézegettem az El Bulli könyveket amazon.com-on lehet beszerzek egyet következő hónapban.