Sokan irigykednének, ha most beszámolnék arról, milyen borsort volt szerencsém végigkóstolni ma délután. De nem teszem. Ez csak a magyarázat a bódult állapotra, és arra, amiért most nagyon rövid leszek...
Szóval. Levesek. Szeretem őket, de túlságosan leveses sem vagyok. Persze a hideg napok beköszöntével nagyobb gyakorisággal kerülnek a tányérunkba.
Ha leves, akkor krémleves, ebből már egyenesen következett: ha leveses VKF, akkor is krémleves.
Pár hete készítettem az alábbi karfiolkrémlevest (sáfránnyal fűszerezve), amiről azóta is meg-megemlékezünk, olyannyira mély nyomot hagyott ízlelőbimbóinkban. Egyszerűen zseniális. Nem véletlen: Gordon Ramsay keze is benne van:-).
Hozzávalók négy fő részére:
1 közepes fej karfiol (kb. 700-800 grammos)
0,5 l tej
0,5 l csirke alaplé
két csipet sáfrány
só
frissen őrölt bors
2 evőkanálnyi vaj
tálaláshoz
2 evőkanálnyi durvára vágott petrezselyem
kevés extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A tejet az alaplével, és egy csipet sáfránnyal felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk.
Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és hozzáadjuk a forrásban lévő léhez.
Kb. 7-8 perc alatt (a karfoilrózsák méretétől függően) majdnem puhára főzzük a zöldséget.
A karfiolrózsák negyedét szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.
A maradék karfiolt 2-3 merőkanálnyi lé kíséretében turmixban pürésítjük. Másik lábasba öntjük a pépet és felengedjük annyi főzőlével, hogy leves sűrűségű legyen. (Ehhez nem biztos, hogy az összes lére szükségünk lesz!)
Hozzáadjuk a másik csipet sáfrányt, igazítunk a leves ízesítésén (ha szükséges) és összeforraljuk.
Közben a félretett karfiolrózsákat egy serpenyőben a felhevített vajon megpirítjuk.
A pirított karfiolt elosztjuk a tányérokban, óvatosan felöntjük a levessel, olívaolajat csepegtetünk rá, frissen őrölt borssal és petrezselyemmel hintjük.
Utolsó kommentek