HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

VKF! XX: Bő lére eresztve

2008.11.02. 20:52 nosalty

Sokan irigykednének, ha most beszámolnék arról, milyen borsort volt szerencsém végigkóstolni ma délután. De nem teszem. Ez csak a magyarázat a bódult állapotra, és arra, amiért most nagyon rövid leszek...

Szóval. Levesek. Szeretem őket, de túlságosan leveses sem vagyok. Persze a hideg napok beköszöntével nagyobb gyakorisággal kerülnek a tányérunkba.

Ha leves, akkor krémleves, ebből már egyenesen következett: ha leveses VKF, akkor is krémleves.

Pár hete készítettem az alábbi karfiolkrémlevest (sáfránnyal fűszerezve), amiről azóta is meg-megemlékezünk, olyannyira mély nyomot hagyott ízlelőbimbóinkban. Egyszerűen zseniális. Nem véletlen: Gordon Ramsay keze is benne van:-).

Hozzávalók négy fő részére:

1 közepes fej karfiol (kb. 700-800 grammos)
0,5 l tej
0,5 l csirke alaplé
két csipet sáfrány

frissen őrölt bors
2 evőkanálnyi vaj
tálaláshoz
2 evőkanálnyi durvára vágott petrezselyem
kevés extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

A tejet az alaplével, és egy csipet sáfránnyal felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk.

Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és hozzáadjuk a forrásban lévő léhez.

Kb. 7-8 perc alatt (a karfoilrózsák méretétől függően) majdnem puhára főzzük a zöldséget.

A karfiolrózsák negyedét szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.

A maradék karfiolt 2-3 merőkanálnyi lé kíséretében turmixban pürésítjük. Másik lábasba öntjük a pépet és felengedjük annyi főzőlével, hogy leves sűrűségű legyen. (Ehhez nem biztos, hogy az összes lére szükségünk lesz!)

Hozzáadjuk a másik csipet sáfrányt, igazítunk a leves ízesítésén (ha szükséges) és összeforraljuk.

Közben a félretett karfiolrózsákat egy serpenyőben a felhevített vajon megpirítjuk.

A pirított karfiolt elosztjuk a tányérokban, óvatosan felöntjük a levessel, olívaolajat csepegtetünk rá, frissen őrölt borssal és petrezselyemmel hintjük.
 

 

2 komment

Címkék: leves

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr25746259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.11.02. 22:35:43

jól hangzik. de milyen volt a borsor???

mento · http://leves.lap.hu 2010.11.15. 11:52:45

Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István
süti beállítások módosítása