HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Gyors vasárnapi

2008.04.20. 19:29 nosalty

Egész nap kertészkedtünk W.-vel, ezért valami olyan ebédet kellett kitalálnom, ami hamar kivitelezhető és amihez van itthon minden. Adott volt a mangalica tarja a hűtőben, egyértelműen a grillre dobtam fel ebben a szép időben. Csak a mártás és a ceruzabab elkészítéséhez kellett egy röpke időre a konyhába vonulnom. Hálás párosnak bizonyult: kis energia befektetést igényelt és a hatás sem maradt el.

Hozzávalók két fő részére:

4 szelet mangalica tarja (kb. 350 g)
só, bors
2 ek olívaolaj
két maréknyi ceruzabab
mártáshoz
2 grépfrút
50 g vaj
szegfűszeg
csillagánizs
kardamom
fahéj
Elkészítés:
 
A tarját sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajjal megkenjük.
 
Sós vizet forralunk, a megmosott babot néhány percre a lobogó vízbe dobjuk, utána hideg vízbe mártjuk és leszűrjük.
 
A grépfrútmártáshoz az egyik grépfrút levét kifacsarjuk, serpenyőbe öntjük, beleteszünk egy csillagánizst, két szegfűszeget, egy kardamomot és egy fahéjdarabot. Lassú tűz felett melegítjük, amikor gyöngyözni kezd a fűszeres gyümölcslé, elkezdjük a vajat egészen pici darabokban hozzákeverni. Közben a másik grépfrútot filézzük és a végén, amikor az összes vajat a mártáshoz adtuk, beletesszük a grépfrút filéket. Tálalás előtt a mártásból a fűszereket kivesszük.
 
A tarja szeleteket izzó faszén felett kb. tíz-tizenöt perc alatt grillezzük. Forrón tálaljuk a mártással, a grépfrúthússal és a ceruzababbal.
 

14 komment

Címkék: főétel

Aranygaluska, komatál

2008.04.19. 15:55 nosalty

Záró akkordjához érkezett kalandozásom a nagymamám konyhájában. Búcsúzásképpen, utolsó tananyagnak az aranygaluskát kértem. Nem tudom mi okból, de azt gondoltam, hogy az aranygaluska készítése valami ördöngős dolog. Most bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem az. Sőt, közben annyi szabad ideje van az embernek (a kelesztések alatt), hogy egy csomó minden mást lehet csinálni.

Amióta az eszemet tudom, az aranygaluska a sütőből mindig egyenesen a szépséges komatálra kerül Maminál, azt tesszük ebédkor az asztal közepére és mindenki onnan csipeget belőle. A komatál régen persze teljesen más szerepet töltött be: ez egy hatalmas, egyszerűen díszített tál, amiben a gyermekágyas anyáknak vitték a finomabbnál-finomabb ételeket az asszonyok, segítségképpen és a mielőbbi megerősödés reményében, közben persze ellátták az újdonsült anyákat sok-sok jó tanáccsal. Kedves, jószívű szokás, kár, hogy feledésbe merült, nincs kétségem a felől, hogy a mai anyukák is kitörő örömmel fogadnák a komatálat és a vele járó okosítást.


Hozzávalók nyolc fő részére:
500 g liszt
25 g élesztő
300 ml tej
5 ek kristálycukor
80 g olvasztott vaj
2 tojássárgája
200 g darált dió
150 g kristálycukor

Elkészítés: 

Az élesztőt 100 ml cukrozott, langyos tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és cukorral. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval. 

A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe dugjuk és aranyszínűre sütjük.


4 komment

Címkék: édesség

Házi krémes

2008.04.18. 20:59 nosalty

Ahogy itt már jeleztem, a hájas tészta készítésének valódi indítéka a nagymamám messze földön híres, házi krémese volt. A rögtönzött főzöde színfalai között végre el is készült. Aki egyszer megkóstolja az igazi, házi krémest, biztosan bojkottálni fogja a cukrászdai változatát.
Nem utolsósorban a felhalmozott tojásfehérjék eltűntetésére is egy alternatíva.

Hozzávalók:

100 g hájból készített hájas tészta
krémhez
1 l víz
3 tasak vaníliás pudingpor
2 tasak vaníliás cukor
6 tojás fehérje
200 g porcukor
Elkészítés:

A hájas tésztát két részre vágjuk, mindkettőt vékonyra kinyújtjuk, és forró sütőben (220 ºC, légkeverés), tepsire helyezve, villával kicsit megszurkálva, egymás után megsütjük. Félretesszük, hagyjuk a lapokat kihűlni.
 
A krémhez egy liter vízben a vaníliás pudingot, a vaníliás cukorral együtt, sűrű krémmé főzzük. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük és hozzákeverjük a forró, pudingos krémhez, még pár percig főzzük és kész is.
 
Kicsit hagyjuk a krémet hűlni, majd az alsó lapra egyenletesen ráhalmozzuk, végül rátesszük a felső lapot. Hideg helyen néhány órát állni hagyjuk.

1 komment

Címkék: édesség

Igazi hájas tészta és a kráflik

2008.04.17. 15:48 nosalty

Nagyon élvezem a nagymamámnál töltött napokat, csupa olyan dolgot készítünk, ami régi ismerős a gyerekkori nyarakból és most végre meg is tanulom elkészíteni őket. Könnyű a dolgom, itt van Mami, aki végig mellettem áll, adja az instrukciókat, irányítgat és persze követel, nem kis szigorral. Lehet, hogy titkon osztályzatokat is kapok?! Nagymamám elmesélései alapján, kicsit úgy érzem, mintha a főzödében lennék:-).Annyi különbséggel, hogy itt a tananyag nem előre meghatározott, hanem spontán találjuk ki minden reggel.
Már rég próbálkoztam volna otthon is a hájas tészta készítésével, a szűk keresztmetszetet a fő alapanyag: a háj jelentette. Most erre is sor került: találtam a hűtőjében hájat, ami csak rám várt, hogy tésztát készítsek belőle. A fő tervem a házi krémes volt, aztán Mami mondta, hogy annyi tészta van, készítsünk kráflit is belőle. Kráflit? Az meg mi??-kérdeztem. Hát kráfli, majd meglátod- válaszolta Mami.
Íme a kráflik:


Hozzávalók:

600 g háj
950 g liszt
2 tojás
½ ek só
½ ek cukor
175 g tejföl
150 ml száraz fehérbor
100 ml szénsavas víz
tálaláshoz
porcukor
Elkészítés:
 
A hájba 150 g lisztet alaposan beledolgozunk, hűtőbe tesszük.
 
A maradék, 800 g lisztet a többi hozzávalóval (tojás, só, cukor, tejföl, fehérbor, víz)  jól összedolgozzuk, majd nagyjából kinyújtjuk (nem kell vékonyra, szabályosra sem). A hűtőből kivesszük a hájat és széles, életlen pengéjű késsel, vagy a kezünkkel egyenletesen rákenegetjük a hájat a kinyújtott tésztára. A tésztát félbe, majd a két szélső részét középre hajtjuk. Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
 
Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük. A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
 
600 g hájból rengeteg hájas tésztánk lesz. Nagy részét, több kis ökölnyi gombóccá gyúrva, le is fagyaszthatjuk. (Legközelebb ennyivel könnyebb dolgunk lesz).
 
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. Amennyi tésztából szeretnénk, kráflit készítünk: a téglalap alakúra kinyújtott tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokból rombuszokat, majd a rombuszokat kereszt irányban félbevágva kapjuk a háromszögeket.
 
Tepsire rendezzük a kráflikat (tehetjük közel egymáshoz, mert oldalirányban nem, csak felfelé nőnek meg sütés közben) és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük. Mikor kihűltek, porcukorba forgatjuk őket.

Leveles:

6 komment

Címkék: édesség

Mácsik

2008.04.16. 16:15 nosalty

Így hívták régen a tésztát faluhelyen. Nagymamám annyiban másként készíti a házi tésztát, hogy nem csak tojással gyúrja össze a lisztet, hanem vizet is ad hozzá. Ez a mai az én kezem műve, persze végig mellettem állt a nagymamám. A tészta felvágását nem nagyon akarta átengedni Mami, egyezséget kötöttünk: az egyiket ő, a másikat pedig már én vághattam fel. Amikor ebéd közben látott a tányérján egy-egy két millisnél vastagabb mácsikot, megjegyezte: „ezt biztosan te vágtad..”. Hát, Istenem, gyakorlat teszi a mestert.
A házi készítésű túró tette fel az i-re a pontot:-) A tejfölt is régebben házilag gyártotta a nagymamám, most már sajnos azt nem tud készíteni (legalább is ilyen kis mennyiségből nem), mert elmondása szerint a mai tehenek teje sem olyan, mint régen..


Hozzávalók hat fő részére:

3 messző liszt (660 g)
2 tojás
só (lisztben elkeverve)
víz

Hozzávalók:

mácsik
tálaláshoz
túró
tejföl
pirított szalonna
Elkészítés:
 
A lisztből, tojásból és vízből közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két részletben annyira vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk. Tiszta konyharuhákra téve félretesszük szikkadni kb. 30 percig.
 
Utána az egyik kinyújtott tésztát a sodrófára feltekerjük, a sodrófa tetején, középen, hosszanti irányban elvágjuk a tésztát. (A sodrófát félretesszük.) Így tészta téglalapokat kapunk, hármat-négyet egymáson. Ezeket kereszt irányban félbe, hosszanti irányban pedig három egyenlő részre vágjuk. Tehát amit kapunk: hat vastag, három-négy rétegű tésztacsíkot, melyeket végül keresztben kb. két milliméteres csíkokra vágunk, és kész is a mácsik.
 
Több részletben, forró vízben kifőzzük a mácsikot. Akkor kész, ha feljön a tészta a víz felszínére. Szűrőben lecsöpögtetjük.
 
Túróval, tejföllel és szalonnapörccel tálaljuk.

5 komment

Címkék: főétel

Főzöde, avagy főzőtanfolyam 1943 telén

2008.04.15. 18:13 nosalty

Váratlanul toppantam be a nagymamámhoz, kora délután (szándékosan nem délidőben). Hiába minden, szegény így is teljesen kétségbeesett, hogy miért nem szóltam az érkezésemről, akkor főzött volna rendeset. Mert hát így csak egy kis tojásleves maradt, de nem olyan „rongyos”, mint ahogy a főzödében tanulta, hanem egészben tette bele a tojást. A rongyos a csurgatottat jelenti, rögtön tudtam, de a főzöde szóra felkaptam a fejem, Mami eddig még nem mesélt semmiféle főzödéről.

Kiderült, hogy tizenöt-tizenhat éves korában (nem tudta pontosan visszaidézni mikor) a déd nagyszüleim beírtatták a nagymamámat a falu főzödéjébe. Itt harminc-harmincöt másik falubéli, korban hasonló lánnyal együtt tanulták a főzés tudományát, egy „középidejű, igen rendes asszony”-tól. A főzödei foglalkozások télen voltak, Mami megjegyezte, nem véletlenül télen: hiszen tavasszal és nyáron dolgozniuk kellett a földeken. Egy-másfél hónapon keresztül minden reggel összegyűltek egy erre kialakított házban, főztek egy fajta levest, egy másodikat és egy desszertet, amit persze ebédidőben, két hosszú asztalt körbeülve, jóízűen el is fogyasztottak, majd „elvégeztek”. Osztályozták őket, a végén pedig vizsgát is kellett tenniük. Ahogy beszélgettünk, eszébe jutott Maminak, hogy jegyzeteltek is a főzödében és valahol szerinte meg kell lenniük ezeknek a jegyzeteknek. Berohantam a spájzba, kicsaptam a kredenc ajtaját, elkezdtem lázasan keresgélni a régi szakácskönyvek, megsárgult papír fecnik között és ráleltem a főzödei jegyzetekre. A keltezésekből kiderült, hogy 1943-ról volt szó. És hogy mik kerültek az asztalra?  Egy kis ízelítő a tananyagból:

Zeller leves; zöldséges sertésszelet, párolt tarhonyával; néger linzer

Karalábé leves; áttört babfőzelék, hamis fasírozottal; szénafánk

Húsgombóc leves; vadas hús, burgonyás rudakkal; csokoládészelet

Tarhonya leves; töltött tojás, tejes burgonyapürével; pozsonyi patkó

Májleves; rakott kelkáposzta; babtorta (!)

Gombaleves; paraj, egybesült fasírozottal; túrós lepény

Savanyó aprólék leves; lucskos káposzta; sonkás tészta

Reszelt tészta leves; bajor rostélyos, velőfelfújttal; rumos puding

Húsleves májgombóccal; Esterházy rostélyos, zsírban sült burgonyával; csoda tészta

Hamis gulyás; töltött fősálszelet, szalvétában főtt gombóccal; mazsolás csók

És még sok más receptleírás olvasható a főzödei jegyzeteken, egyet még muszáj megemlítenem. A húsos tarhonya, mögötte zárójelben ez áll: rizottó:-)..

A kidolgozott vizsgakérdések felét is megtaláltuk:

A 12. kérdés például így szól: Mi történik a zsírokkal a szervezetünkben?
És a válasz: a fölösleges mennyiség lerakódik, ez okozza a hízást. Igen jó, ha a zsiradékot bizonyos mennyiségben tartalékoljuk, mert betegség esetén ebből él a szervezet.

A többi kérdés a vitaminokra vonatkozik: melyik vitamint, hogy tudjuk bevinni a szervezetünkbe, és mit okoznak a különböző vitaminhiányok.

Semmilyen „rendes” ebéd nem pótolhatta volna a Mami főzödei emlékeinek elmesélését és a kincset érő jegyzetek megtalálásának élményét.
Bár tudom, hogy azóta rengeteget változott a világ, mégis elgondolkoztatónak és példaértékűnek tartom a rábaszentmihályi főzödét 1943-ból.

 
 
 

8 komment

Bébi méret

2008.04.14. 18:05 nosalty

Szeretem a bébi méretű alapanyagokat, finomak, zsengék, mutatósak, imádnivalók. Eddig főleg bébi zöldségekkel volt dolgom, egészen a hétvégi bevásárlásig, amikor megakadt a szemem a tenyérnyi, egész csirkéken a hűtőpultban: bébi csirke (400 grammos és kb. 13 centis). Megörültem, mert csirkét egyben sütni jó, csak ritkán szánom rá magam, mégpedig a mennyiség miatt: ketten (W. és én) nem tudunk (és nem is akarunk..) megbirkózni egy egész, normál méretű sült csirkével. Így egy évben, ha egyszer készítem, lehet, hogy sokat mondok. Bébi méretben viszont mindjárt máshogy fest a dolog, ez pont egy helyes, kétszemélyes adag. A belsejét jól megtömködtem a kertből szedett fűszernövényekkel, finom fehér bort öntöttem alá, mellé fokhagyma gerezdek kerültek és kész is volt az illat-és ízkavalkád.

Hozzávalók két fő részére:
 
1 db 400 grammos bébi csirke
friss zöldfűszerek
(rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem)
8 gerezd fokhagyma
100 ml száraz fehérbor
(én ezt használtam: Lisicza Pécsi Cirfandli 2007)
olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra. A bébi csirkét alaposan megmossuk, szárazra töröljük és a belsejébe dugdossuk a fűszernövényeket. Majd besózzuk, kisebb tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal és aláöntjük a bort. A megpucolt fokhagyma gerezdeket a csirke mellé tesszük. Lefedjük a tepsit alufóliával és mehet a sütőbe.

20 perc elteltével levesszük a fóliát és még körülbelül 20 percet sütjük. Közben néha ránézünk, ha szükséges egyszer megfordítjuk a tepsit, hogy mindenhol egyenletesen piruljon a csirke.


Szólj hozzá!

Címkék: főétel

süti beállítások módosítása