HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Majdnem karalábé

2008.03.12. 16:01 nosalty

Vajrépa, vajretek, kerekrépa, hívhatjuk bárhogy, egy biztos: sem a répára, sem a retekre nem asszociál az ember (legalábbis én biztosan nem), ha megkóstolja ezt az egyre nagyobb hírnévnek örvendő gyökérzöldséget. Egyből a karalábé az, ami megjelenik előttem. Visszafogottan, kicsit sem tolakodóan, de egyértelműen a karalábé íze köszön vissza a vajrépában. Megkóstoltam nyers és főtt mivoltában egyaránt. Finom. Nagyon finom. A bűvös szakács sem érti, hogy miért hiányzik ez a nagyszerű zöldség a magyar piacokról. Valóban érthetetlen.
A leves receptjét egy angol vajrépa termesztő honlapján találtam.



Hozzávalók négy fő részére:

300 g vajrépa
15 g vaj
1 ek olívaolaj
1000 ml zöldség alaplé
40 g kerek szemű rizs
só, bors
tálaláshoz
8 ek durvára reszelt parmezán
fél csokor petrezselyem
Elkészítés:
 
A vajrépát meghámozzuk és körülbelül egy centiméteres kockákra vágjuk.
 
Egy lábasban a vajat és az olívaolajat felmelegítjük, beletesszük a felkockázott vajrépát és pár percig pároljuk, pirítjuk. Felöntjük a zöldség alaplével és lefedve 10 percet főzzük, majd hozzáadjuk a rizst, amivel még 15 percet gyöngyöztetjük a levest.
 
Végül sóval, borssal ízesítjük. Tányérokra szedjük, megszórjuk reszelt parmezánnal, meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel és azonnal fogyasztjuk.


2 komment

Címkék: leves

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr72378013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fakanál · http://fakanal.freeblog.hu 2008.03.12. 21:17:59

már miért hiányozna a piacról? a Fehérvári úti csarnok tele van vele (350-450 ft/3 db), a Bosnyákon is láttam, úgyhogy szó sincs hiányról.

vkorsi 2008.03.14. 15:08:52

régebben szerintem se volt, de pont mostanában elég felkapott lett, legalábbis én mindenhol ezzel találkozom.

(én első körben reteknek gondoltam kinézete alapján...)