Múlt héten ajándékba kaptam egy kis zacskó sáfrányt, csinos fémdobozva csomagolva. (Ezúton is köszönöm Nektek, G. és N.!) Azóta törtem a fejem, hogy milyen ételt készítsek vele. A legkézenfekvőbb a risotto alla milanese lett volna, viszont nemrég készítettem rizottót, így ezt kizártam. A neten böngészve a befutó végül Gordon Ramsay sáfrányos körte kompótja lett. A kacsamáj tette volna fel a pontot az i-re, de hát ez „éppen” nem volt a hűtőben... Sebaj, sáfrányom még van, majd legközelebb tudatosan készülök a kompótfőzésre és beszerzem mellé a kacsamájat is. Érdemes más gyümölcsökkel is kísérletezni, GR javasolja például az almát, a fügét és a mangót.
Hozzávalók négy fő részére:
4 db körte (kb. 600 g összesen)
1 salottahagyma
3 evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér
1 duci gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
sáfrány
80 g kristálycukor
2 ek almaecet
nagy maréknyi mazsola
100 ml víz
Elkészítés:
A salottahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
Egy közepes méretű serpenyőben a kétféle hagymát a gyömbérrel együtt néhány perc alatt megfuttatjuk az olívaolajon. Utána rámorzsolunk egy jó nagy csipet sáfrányszálat, kicsit összekeverjük és a cukrot is a serpenyőbe öntjük. Közepes lángon épphogy karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk az almaecetet. Felöntjük vízzel és amikor az egész elkezd forrni, mehet bele a körte és a mazsola is. A körtekockák nagyságától és a körte érettségi fokától függően 3-5 percig főzzük, amíg a körte puha nem lesz.
Utolsó kommentek