HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Sárga

2008.03.14. 14:44 nosalty

Múlt héten ajándékba kaptam egy kis zacskó sáfrányt, csinos fémdobozva csomagolva. (Ezúton is köszönöm Nektek, G. és N.!) Azóta törtem a fejem, hogy milyen ételt készítsek vele. A legkézenfekvőbb a risotto alla milanese lett volna, viszont nemrég készítettem rizottót, így ezt kizártam. A neten böngészve a befutó végül Gordon Ramsay sáfrányos körte kompótja lett. A kacsamáj tette volna fel a pontot az i-re, de hát ez „éppen” nem volt a hűtőben... Sebaj, sáfrányom még van, majd legközelebb tudatosan készülök a kompótfőzésre és beszerzem mellé a kacsamájat is. Érdemes más gyümölcsökkel is kísérletezni, GR javasolja például az almát, a fügét és a mangót.

 
Hozzávalók négy fő részére:

4 db körte (kb. 600 g összesen)
1 salottahagyma
3 evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér
1 duci gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
sáfrány
80 g kristálycukor
2 ek almaecet
nagy maréknyi mazsola
100 ml víz
Elkészítés:
 
A salottahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
 
Egy közepes méretű serpenyőben a kétféle hagymát a gyömbérrel együtt néhány perc alatt megfuttatjuk az olívaolajon. Utána rámorzsolunk egy jó nagy csipet sáfrányszálat, kicsit összekeverjük és a cukrot is a serpenyőbe öntjük. Közepes lángon épphogy karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk az almaecetet. Felöntjük vízzel és amikor az egész elkezd forrni, mehet bele a körte és a mazsola is. A körtekockák nagyságától és a körte érettségi fokától függően 3-5 percig főzzük, amíg a körte puha nem lesz.















2 komment

Címkék: köret

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr32380804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vkorsi 2008.03.14. 15:02:01

ez nagyon-nagyon tetszik, fel is írtam a kipróbálandók közé!
Milyen jó ötlet ez a kompót. (nagymamám szokott eltenni ecetesen szilvát, az jutott róla eszembe)

nosalty 2008.03.14. 15:14:41

én is nagyon megörültem, amikor ráakadtam erre a receptre:-) biztosan nem fogsz csalódni a végeredményben