HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Çerkez tavuğu

2008.03.30. 19:35 nosalty

Ezt a klasszikus török előételt választottam ki elsőként a már említett, Filiz Zorlu: Contemporary Turkish Cooking c. könyvéből. Hideg, diómártásos csirkesaláta, mely különleges alkalmakkor készül Törökországban. A cserkesz jelzőt állítólag az Oszmán Birodalom szultánjainak háremében élő, a saláta színére hasonlító arcszínű, szépséges cserkesz nőkről kapta. Jót tesz a salátának, ha van ideje az ízeknek összeérni, ezért egy-két nappal a tálalás előtt készítsük el! Kenyér, rizs-vagy bulgur piláf illik hozzá.



Hozzávalók nyolc fő részére:

egy egész tanyasi csirke (1600 grammossal készítettem)
400 g finomra darált dió
2 szelet szikkadt fehér kenyér (héj nélkül)
1 ek só
1 tk cukor
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
 
Az alaposan megmosott csirkét egy nagy lábasba tesszük (hogy kényelmesen elférjen benne a pipi), teljesen felengedjük vízzel, hozzáadjuk a megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát. Addig főzzük, míg a csirkehús megpuhul.
 
A csirkét a húsléből kivesszük és miután kissé kihűlt, lebőrözzük és lefejtjük a csontokról a puha húst, végül kisebb darabokra tépkedjük.
 
A diót, a fokhagymát, a megfőtt vöröshagymát és a darabokra vágott kenyeret turmixba téve pillanatok alatt összedolgozzuk. Az így kapott diós egyveleget egy mélyebb serpenyőbe tesszük és hozzáadunk nyolc merőkanálnyi húslevet. Amikor kezd besűrűsödni, a serpenyőbe tesszük a csirkehúst is, és mérsékelt tűzön néhány percig főzzük. Ha szükségesnek érezzük, kevés sót adhatunk még hozzá.
 
Amikor kihűlt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy órával kivesszük, szobahőmérsékleten kínáljuk.



Szólj hozzá!

Címkék: hideg előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr30403539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.