HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Mire jó a fogkefe (a konyhában?)

2008.03.31. 14:46 nosalty

Örömmel jelentem, hogy beindult a kucsmagomba szezon: szombaton a vásárcsarnokban jó néhány kofa előtt nagy kupacokban várták a sorsukat a különböző kucsmagombák. Gyönyörű példányokat vásároltam, volt köztük ízletes, fattyú és cseh fajta is. És hogy jön ide a fogkefe? Akinek volt már dolga ezzel a gombával, szerintem már kitalálta, akinek még nem volt szerencséje hozzá, annak elárulom: a kucsmagomba ráncai miatt. Miközben folyóvíz alatt óvatosan az ujjaimmal próbáltam a redők közül a mikro földdarabkákat és koszokat kipiszkálni, megszólalt a tudatalattim, és azt mondta: „Menj a fürdőbe, nyisd ki a szekrényt, vedd ki belőle a puha sörtéjű fogkefét és vidd a konyhába!”. És működött, a fogkefével gyerekjáték volt a kucsmagombák tisztítása. Ha tehetjük, a salottát ne helyettesítsük vöröshagymával a szósz készítésekor, ugyanis intenzív aromájával elterelné a figyelmet a kucsmagomba fantasztikus ízéről. Kiváló szósz húsok mellé és tésztákhoz. (Mi most grillezett borjúkarajjal fogyasztottuk.)


Hozzávalók két fő részére:

250 g kucsmagomba (szár nékül)
20 g vaj
1 salottahagyma
fél citrom leve
100 ml sűrű tejszín
fél csokor petrezselyem
só, bors
Elkészítés:
 
A gombafejeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd szárazra törölgetjük. A kisebbeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat egy-két részre vágjuk. A salottahagymát felaprítjuk.
 
A vajat egy lapos serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk a citrom levét. Körülbelül 5 percig pároljuk, majd beleöntjük a tejszínt. Addig főzzük, míg a szósz kissé besűrűsödik. Az apróra vágott petrezselymet a legvégén szórjuk rá, összeforgatjuk a tejszínes gombával és kész is van.

Szólj hozzá!

Címkék: szósz

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr60404846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.