HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Gyümölcsös-mascarponés kosárkák

2008.04.04. 17:34 nosalty

A mai édességgyártás apropója a különlegesen finom mascarpone volt, amit tegnap vásároltam. Mauri márkájú és összehasonlíthatatlan a magyar piacot ellepő, mascarponénak titulált valamikkel. Ha tehetném, mindig ezt használnám. Egyetlen negatívuma: aranyárban adják. Inkább ezentúl sokkal ritkábban készítek mascarponés dolgokat, de márkahű leszek:-). A BBC GoodFood-on keresgélve bukkantam rá ezekre a gyümölcsös kosárkákra. Annyi módosítással készítettem, hogy a tésztába nem mogyoró, hanem makadámdió került, a lemon curd-öt pedig házilag gyártottam. Fél adag készült, így legalább a fenekünk sem nő (annyira) és a mascarpone fele is megmaradt:-).



Hozzávalók hat fő részére:
6 db kosárka
125 g mascarpone
3 ek tej
2 ek lemon curd
100 g bogyós gyümölcs
3 ek kristálycukor
1,5 ek víz
Elkészítés:

A mascarponét a tejjel habosra keverjük és hozzáadjuk a lemon curd-öt.

A cukrot és a vizet egy kis lábasban addig melegítjük, míg a cukor felolvad és szirupot nem kapunk. A tűzről levéve a bogyós gyümölcsöket beleforgatjuk a szirupba, vigyázva, nehogy összetörjenek.

A kosárkákba kanalazzuk a mascarpone krémet és elosztjuk a tetejükre a gyümölcsöt. A lábas aljában maradt gyümölcsös sziruppal meglocsoljuk mindegyiket. Azonnal kínáljuk. (Ha sokáig áll így, akkor a kosarak tésztája meglágyul.)

A kosárkák és a lemon curd készítése:



Hozzávalók hat kosárkához:
50 g kristálycukor
50 g szobahőmérsékletű vaj
50 g makadámdió
Elkészítés: 

A sütőt előmelegítjük 160 ºC-ra, légkeverésen. A vajat és a kristálycukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a finomra darált makadámdiót. Szilikon sütőforma mélyedéseibe egy-egy evőkanálnyi krémet teszünk (ha nem szilikon formát használunk, akkor kicsit vajazzuk ki).

Az előmelegített sütőbe téve körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütjük (közben néha pislantsunk rá, nehogy elégjen!). A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kiemeljük a kosárkákat.



Hozzávalók:
50 g vaj
100 g kristálycukor
2 tojás
2 közepes méretű citrom
Elkészítés:

A citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A vajat gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk fokozatosan a felvert tojásokat, a cukrot, a citromok reszelt héját és levét. Addig főzzük gőz felett, míg be nem sűrűsödik.


2 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr5411348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.04.05. 14:37:38

Ez a cukorszirupozás jó ötlet, gondolom ez amolyan szigetelés-féle a gyümölcs körül, igaz? Van egy zacskó kész kosárkám, kipróbálom.

nosalty 2008.04.07. 11:24:58

igen, és szép fényes is lesz tőle:-)