HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Aranygaluska, komatál

2008.04.19. 15:55 nosalty

Záró akkordjához érkezett kalandozásom a nagymamám konyhájában. Búcsúzásképpen, utolsó tananyagnak az aranygaluskát kértem. Nem tudom mi okból, de azt gondoltam, hogy az aranygaluska készítése valami ördöngős dolog. Most bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem az. Sőt, közben annyi szabad ideje van az embernek (a kelesztések alatt), hogy egy csomó minden mást lehet csinálni.

Amióta az eszemet tudom, az aranygaluska a sütőből mindig egyenesen a szépséges komatálra kerül Maminál, azt tesszük ebédkor az asztal közepére és mindenki onnan csipeget belőle. A komatál régen persze teljesen más szerepet töltött be: ez egy hatalmas, egyszerűen díszített tál, amiben a gyermekágyas anyáknak vitték a finomabbnál-finomabb ételeket az asszonyok, segítségképpen és a mielőbbi megerősödés reményében, közben persze ellátták az újdonsült anyákat sok-sok jó tanáccsal. Kedves, jószívű szokás, kár, hogy feledésbe merült, nincs kétségem a felől, hogy a mai anyukák is kitörő örömmel fogadnák a komatálat és a vele járó okosítást.


Hozzávalók nyolc fő részére:
500 g liszt
25 g élesztő
300 ml tej
5 ek kristálycukor
80 g olvasztott vaj
2 tojássárgája
200 g darált dió
150 g kristálycukor

Elkészítés: 

Az élesztőt 100 ml cukrozott, langyos tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és cukorral. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval. 

A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe dugjuk és aranyszínűre sütjük.


4 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr28432819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.04.19. 22:23:58

Nincs veszve a dolog! Én pl. próbálom őrizni ezt a hagyományt és támogatom a környezetemben szülőket és ahol lehet elmesélem hogy milyen okos intézmény is volt ez! Nem mellesleg azt is szolgálta, hogy a családtagok is ételhez jussanak, amíg a háziasszony fekszik a gyermekágyban. De ha az ember ellátogat egy kisgyerekes családhoz, oda is vihet valami ételt, hogy legalább egy napra mentesítse a mamát!
Érdekes, hogy kuglóf-formába rakjátok a galuskát, ilyet még nem láttam! Jól néz ki! De mivel öntözitek meg a tálaláskor? (Mi borsodóval)

nosalty 2008.04.20. 19:37:33

jó hallani, hogy valaki még ápolja és életben tartja a hagyományt!
a nagymamámnál mindig kuglófformában készül, máshol (régen, a suli menzáján kívül) nem is nagyon ettem, így én abban a tudatban éltem egészen a kommentedig, hogy az aranygaluska mindenhol ebben készül.. Ti miben sütitek?
Részünkről vaníliasodóval szoktuk enni, de ez most elmaradt:-(

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.04.21. 10:49:42

"Mi", én egy nagy tortaformába szoktam tenni, de máshol úgy láttam hogy tepsiben sütik. Így talán foszlósabb a közepe, mint a gyűrűs sütőformákkal. A mártásban vannak nagy különbségek, hogy vanília- vagy borsodó, vaníliapuding folyékonyabban, de olyat is hallottam hogy lekvár. De talán kevés ennél népszerűbb tésztaféle van a magyar konyhában, sokan odavannak ezért.

Ibolya 2008.04.22. 00:06:45

A borsodót én is hiányolom!