HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

A hosszú élet titka: shiitake gomba, I. rész

2008.04.21. 16:46 nosalty

Rábukkani egy viszonylag nehezebben hozzájutható alapanyagra, kétségtelenül az élet apró örömei közé tartozik. Ilyen kis boldogságban volt részem pár napja, amikor az ország másik felében járva, friss shiitake gombához jutottam. (Itt lenn, az ország déli részén eddig még csak szárított formában láttam.) Ázsiában régóta használják a shiitake gombát orvoslásra (is), a hosszú élet zálogaként tartják számon. A konyhaművészet pedig egyedülálló íze miatt kedveli. Az egyik isztambuli szerzeményemben (Peter Gordon: Vegetables, The new food heroes c. könyvében) találtam hozzá egy klassz receptet. Némi módosítással készítettem el, a vízigesztenye például egy az egyben kimaradt az én verziómból (sajnos).

Hozzávalók két fő részére:
stir-fry
150 g shiitake gomba
1 duci gerezd fokhagyma
fél szárított chili paprika
1 ek dióolaj
2 ek fenyőmag
egy maréknyi ceruzabab
3 ek szójaszósz
100 g kínai kel
1 ek szezámolaj
3 szál újhagyma
fél maréknyi friss bazsalikomlevél
tálaláshoz
100 g üvegtészta
100 g natúr joghurt
fél maréknyi friss mentalevél
Elkészítés:

A gombák szárát kivágjuk, kalapjukat megmossuk, szárítjuk és felszeleteljük. A kínai kel megmosott és megszárított leveleit vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát fél centis darabokra karikázzuk.

Wokba téve az apróra vágott fokhagymát és szétmorzsolt chili paprikát a dióolajon alacsony lángon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a fenyőmagot és a gombát. Addig pirítjuk, míg a fenyőmag színt nem kap. Most mehet hozzá a ceruzabab és a szójaszósz fele, a lángot közepesre állítjuk.

Végül belekeverjük a kínai kelt, hozzáöntjük a szezámolajat és a maradék szójaszószt, beledobjuk az újhagyma karikákat, rátépkedjük a bazsalikom leveleket és még egy-két percig keverjük erős tűz felett.

Az üvegtésztára forró vizet öntünk, pár perc után leszűrjük és tányérokra halmozzuk, a tetejére jön a stir-fry, és mellé az apróra vágott mentalevelekkel elkevert joghurtot kínáljuk. 


3 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr21435637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.04.21. 17:57:26

Itt nálunk Kecskeméten mindig árulnak a piacon - igaz csak termesztett formában. Jó lenne egyszer összehasonlítani a vadon termővel, bár asszem ez csak ábránd.

nosalty 2008.04.21. 18:39:21

irigyellek érte:-))

B. 2008.04.23. 08:25:42

Na, azt hiszem, leugrok a hétvégén a közeli távol-keleti piacra egy kis shiitakeért. Megvan, mit főzzön nekem O. :)))