HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Karamell fagylalt

2008.06.05. 15:26 nosalty

Vendégeink voltak hétvégén, és tudtam, ha fagylalt, akkor a karamell a nyerő. Így kapóra jött Pierre Hermé receptje a Szakácsok Könyvéből.

Hozzávalók négy fő részére:
 
500 ml 2,8 %-os tej
150 ml créme fraîche (hiányában 100 ml sűrű tejszín és 50 ml zsíros tejföl keveréke)
3 tojássárgája
250 g kristálycukor
35 g vaj
Elkészítés:

A tejet 50 ml créme fraîche-al felforraljuk és lehúzzuk a tűzről. A maradék créme fraîche-ot habosra keverjük.

Egy másik lábasban a tojás sárgákat kikeverjük a cukor harmadával (kézi habverő segítségével).

Egy vastag falú edényben elkészítjük a karamellt: kis adagokban, lassú tűzön felolvasztjuk a cukrot (35 grammnyit teszünk egyszerre a lábasba, addig ismételjük, amíg a cukor el nem fogy). Sötét színűre karamellizáljuk a cukrot, majd lehúzzuk a tűzről és kézi habverő segítségével hozzákeverjük a vajat. Utána mehet bele a maradék créme fraîche is, alaposan belekeverjük.

A karamellt a tejhez öntjük, folyamatos keverés mellett. Végül a karamellás tejet a cukros tojás sárgákhoz keverjük, és addig melegítjük, míg kissé be nem sűrűsödik.

A masszát jeges vízben lehűtjük, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap nincs is egyéb dolgunk, mint a fagylaltgépbe önteni a hideg fagyialapot és várni, míg a masina elvégzi a dolgát.

 

6 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr77505239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.06.05. 15:44:13

Ezzel már én is szemezgetek egy ideje, előbb-utóbb muszáj lesz kipróbálni, csak most annyi jó gyümölcs van, hogy nehéz beütemezni :)

Apropó, crème fraîche, ezt ismered?
mezesmadzag.blogspot.com/2008/02/hzi-creme-fraiche.html

nosalty 2008.06.05. 15:51:24

Igaz, a karamell nem egy kimondott nyári íz, nekem is jobban esnek ilyenkor a gyümölcsös dolgok, de hát tudod: mindent a vendégért:-)

a linket pedig köszönöm!

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.06.05. 16:13:08

:) Nem temessük azért a karamellt. Juta eszembe, van ott mellette egy rózsafagyi /vagy sorbet?/ is, ha minden alapanyagom összeáll, egy hűvösebb nyári nap igazán jó morálnövelő lesz abból.

chilii · http://chilii.blog.hu 2008.06.18. 11:36:39

ez a fagyi annyira de annyira addiktív, máris érzem az ízét!!!!

Tündi 2008.07.18. 00:33:33

Bocsi, én nem vagyok egy nagy szakács: Mi az a "créme fraîche" és hol lehet beszerezni? Előre is köszi!

nosalty · http://www.nosalty.hu 2008.07.18. 09:47:14

kedves Tündi,
a créme fraiche-t pasztörizálatlan tejből készítik: természetes eljárással sűrített tejszín, sokkal sűrűbb az állaga mint a normál tejszíné;
BP-en a Culinarisban kapható biztosan, de mivel én pécsi vagyok, több lelőhelyet nem tudok mondani:-(
(ahogy írtam a receptben, tejszín és zsíros tejföl keverékével lehet helyettesíteni, így persze az eredmény közel nem ugyanaz..)