HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Pármai padlizsán

2008.07.07. 17:20 nosalty

Becsapós elnevezés, a pármai szó hallatán ugyanis rögtön a sonkára asszociál az ember, de ez az étel nem rejt húst. Sokszor készítettem már, vendégeknek is, előételként általában, és a tapasztalat: ahogy elhangzik, hogy mit is eszünk, mindenki keresi benne a pármai sonkát... Ma főételként került az asztalra. A hab a tortán az lenne, ha frissen sütött, ropogós házi kenyérrel tálaltam volna, de úgy döntöttem, hogy 30 fokban ettől a kis apróságtól igazán eltekinthetünk. Eredeti recept az Egy falat... Olaszország c. könyvben olvasható.

Hozzávalók két fő részére:
 
1 db kb. 400-500 grammos padlizsán
4-5 ek liszt
200 ml paradicsompüré (Mutti)
200 g mozzarella
80 g parmezán sajt
4-5 bazsalikom levél
diónyi vaj
100 ml olívaolaj
Elkészítés:

Az alaposan megtisztított padlizsánt keresztben vékony (3 mm) karikákra vágjuk. Mindegyiket jól besózzuk és szűrőbe téve hagyjuk egy órán át, hogy levet eresszen és a keserű anyagok távozzanak belőle.

Utána jól leöblítjük vízzel a padlizsánszeleteket, konyhai papírtörlővel megszárítjuk és lisztbe forgatjuk.

Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és több adagban aranyszínűre, ropogósra sütjük a padlizsánkarikák mindkét felét.

Én desszertes gyűrűkben sütöttem meg (4 db), de persze egy sima hőálló tál is megteszi (a desszertes gyűrűk előnye: a gyűrűt leemelve csinosabban tálalhatjuk, mint a tálból kivágva). Vékonyan kivajazzuk a gyűrűk oldalát vagy a hőálló tálat.

Egy sor padlizsánt teszünk alulra, erre jön néhány kanál paradicsompüré, apróra tépkedett bazsalikom, durvára reszelt mozzarella és parmezán sajt. Kezdjük elölről a rétegezést, egészen addig, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Arra figyeljünk, hogy a tetejét sajttal zárjuk: mozzarella, parmezán és kész.

180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 30 percig sütjük. A sütőből kivéve fél órát pihentetjük fogyasztás előtt.

Ropogós héjú fehér kenyérrel kínáljuk.

6 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr6557524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.07.07. 20:03:29

Nagyon szépen tálaltad!!!! Én a múltkor ricottás-parmezános keverékkel rétegeztem, de a Silver Spoon szerint tojás kell a rétegek közé... Szerintem minden módon finom :-D
pakosztos.blogspot.com/2008/04/padlizsn-parmigiana.html

nosalty · http://www.nosalty.blog.hu 2008.07.08. 08:21:54

a desszertes gyűrűk érdemes a csinos tálalás:-) A ricottás verzió is csábítóan hangzik, legközelebb kipróbálom úgy! Viszont a tojást egyáltalán nem hiányolom belőle:-)

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.07.08. 08:47:44

lenyűgözően egyszerűen hangzik ;) azt hiszem, ezzel a recepteddel adok még egy esélyt az egyébként általam nem nagyon kedvelt padlizsánnak ;)

nosalty · http://www.nosalty.blog.hu 2008.07.08. 08:51:31

nem fogsz csalódni, Beatbull:-) ezt a padlizsános ételt még egy olyan barátunk is jóízűen "betermelte", aki egyébként nem hogy padlizsánt, de úgy általában zöldségeket sem nagyon eszik...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.07.15. 12:44:38

tegnap megcsináltam. a receptet már be is copyztam a gépembe, a kedvenc receptjeim közé:)
közben ugyan elfogyott a parmezánom, így kettőt pecorinoval készítettem el, de nem vált a kárára. sőt!

nosalty · http://www.nosalty.blog.hu 2008.07.15. 13:25:19

nagyon örülök:-) elhiszem, biztosan finom volt pecorinoval is, egy a lényeg, hogy karakteres ízű sajt kerüljön bele