HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • szantoter: Szia Petra! A No Salti receptkönyvedből megsütöttem a fordított meggyest. Nagyon örülök,hogy me... (2011.06.20. 13:07) Rotolo, J. O.-módra
  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Utolsó 20

Bagel

2008.07.23. 08:12 nosalty

Utoljára pont tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államokban ettem bagelt. Természetesen reggelire. Hogy krémsajttal és lazaccal-e, arra már nem emlékszem, arra viszont igen, hogy nagyon finom volt. Magam előtt látom a bagel shopot, ahol szépen sorakoztak a különféle ízű, lyukas közepű finomságok.

Én most itthon az alapverziót készítettem el, ahogy kell, két fázisban: a "vizes fürdő" után kerültek a kenyérgyűrűk a sütőbe, mákszemekkel meghintve. Langyosan, krémsajttal tökéletes reggeli lusta vasárnapokra.

(Nagyon elégedett vagyok a recepttel, amit itt találtam.)

Hozzávalók öt fő részére:

50 g élesztő
2 tk kristálycukor
400 ml langyos víz
700 g liszt
1 tk só
1 tk frissen őrölt fekete bors
1 ek szobahőmérsékletű vaj
2 ek olvasztott vaj
főzéshez
50 g kristálycukor
2 tk szódabikarbóna
1000 ml víz
tetejére
1 tojásfehérje
1 tk víz
2-3 ek mák

Elkészítés:

A szétmorzsolt élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk.

A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot és a puha vajat, elkeverjük. A felfutott élesztőt beleöntve, puha, sima tésztává dagasztjuk.

A tésztából 10 egyforma golyót gömbölygetünk, olvasztott vajjal kikent tepsire helyezzük a tésztabucikat, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, konyharuhával lazán letakarjuk és fél órán át kelni hagyjuk. Ez idő alatt kb. duplájára nőnek a tésztagolyók.

Közben előmelegítjük a sütőt: légkeverésen 200 fokra. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a szódabikarbónával.

A duplájára kelt tésztabucik közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk és az így kapott tésztagyűrűket egyesével 1-1 percre a meleg, de már nem lobogó cukros-szódabikarbónás vízbe tesszük. Habszedő kanállal kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.

A tojásfehérjét elkeverjük a teáskanálnyi vízzel és megkenjük vele a bagelek tetejét. Meghintjük mákkal és mehetnek is a sütőbe 15-20 perce, míg aranyszínűek és ropogósak nem lesznek.


 

 

14 komment

Címkék: reggelire

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr48581097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nosalty 2008.07.23. 08:50:09

köszönöm a linket, hasznos volt:-)

gourmandula · http://gourmandula.blogspot.com 2008.07.23. 12:20:26

fuh, én most összevetettem a Pákosztos művésznő és a Te receptedet, és hát a tiéd jóóóóval gyorsabbnak (mindössze fél óra kelesztés) és egyszerűbbnek tűnik. kérdésem az lenne, hogy a tészta így is "eredtibégeltöménységű" lett? Vagy legalább megközelítőleg olyan tömény? Mert ugye a lustaság fél egészség, pláne, ha kenyérsütésparával sújt az élet... :))
És kérdezhetek még egyet? :) Ha teljeskiörlésűvel szeretném, vagy korpa hozzáadásával, akkor az mennyiben befolyásolja vajon a végeredményt?
Előre is köszönöm a választ! :))
d

nosalty 2008.07.23. 12:28:50

igen, az én verzióm egy rapid változat, s hogy ez mennyire válik kárára, megmondani csak akkor tudom, miután Pákosztos Macska receptjét is kipróbáltam:-))
én, hatodmagammal, maximálisan elégedett voltam a végeredménnyel (meglehetősen tömény az állagát tekintve), az elkészítési idővel szintúgy:-)
egy próbát megér, hisz hamar megvan!
a teljeskiőrlésű liszttel készítve nem tudom, h milyen lenne a vége...hülyeséget meg hát nem szeretnék mondani, próbáld ki először "simával"

gourmandula · http://gourmandula.blogspot.com 2008.07.23. 13:38:07

köszönöm szépen! asszem többfajtát fogok tesztelni egy adagból (magos, teljesk., korpás, stb), és a végére baromi nagy szakértő leszek! :)

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.07.23. 15:16:34

Kolleginák!
Akár maradtok a rapid verziónál, akár nem, tegyetek bele bőven sikért (alias szejtán) mert attól lesz olyan az állaga, amilyennek kell lenni. Dagasztáskor bazi nehéz vele dolgozni, mert annyira rugalmas, hogy visszaüt a tészta. :-D
A hosszú kelesztéses varázslás csak arra való, hogy még több ízt kicsalj a lisztből, az állagát nem befolyásolja annyira.
Hajrá!

t3v · http://okostojas.blog.hu/ 2008.07.23. 21:49:20

Jó liszthez szerintem nem kell sikér. Én F. Eszter receptje alapján főzöm-sütöm, és bizton állíthatom, hogy a fél kiló lisztből készülő 12 db bagel csak két személyre elegendő :) na jó, két napra, de akkor is.

miniMálna · http://www.minimalna.blogspot.com 2008.07.24. 09:02:41

írtam egy pécsi GBT-s posztot, és úgy tűnik, eddig 6-an vagyunk :))) veled együtt 6-an!

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.07.24. 11:41:35

Ime a wikipédia, it is high gluten four-roul beszélnek...Igenis kell a sikér!

At its most basic, traditional bagel dough contains wheat flour (without germ or bran), salt, water, and yeast leavening. Bread flour or other high gluten flours are preferred to create the firm and dense bagel shape and texture. Most bagel recipes call for the addition of a sweetener to the dough, often barley malt (syrup or crystals), honey, or sugar. Leavening can be accomplished using either a sourdough technique or using commercially produced yeast.

Bagels are traditionally made by:

* mixing and kneading the ingredients to form the dough
* shaping the dough into the traditional bagel shape, round with a hole in the middle
* proofing the bagels for at least 12 hours at low temperature (40-50 degrees F = 4.5-10 ℃)
* boiling each bagel in water that may or may not contain additives such as lye, baking soda, barley malt syrup, or honey
* baking at between 175 ℃ and 315 ℃ (about 350 to 600 degrees F)

Mennyei Manna · http://mennyeimanna.blogspot.com 2008.07.24. 13:31:14


Van számodra egy meglepim a blogomban!:)

Üdv: Szintia

Zsófi · http://kakaoscsiga.blogspot.com 2008.07.25. 10:53:00

Ha ezt lefagyasztanád, a recept mely pontján tennéd? Tervezem, hogy egy hétvégén ipari mennyiséget állítok elő, aztán minden reggel friss bagel...:)

nosalty 2008.07.25. 14:43:53

Zsófi,
megfogtál:-)) talán Millie, a bagel specialista, tudja:-))

Millie,
én is nekilátok egy újabb adagnak, vasárnap reggel, ezúttal teszek sikért a liszthez
apropó, Zsófi kérdésére van ötleted?

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.07.25. 17:51:12

Igen, én készen fagyasztanám. Csak azért, mert New Yorkban úgy csináltuk. Vettünk egy tucatot és rögtön mélyhűtöttük...