HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Az arcátlanság netovábbja

2008.11.18. 08:33 nosalty

Úgy látszik ilyen világot élünk. Minden napra egy mese helyett, minden napra egy lopás jut. Egy kis túlzással ugyan, de majdnem…

Annyit le kell azonban szögezni a legelején, hogy a recepteket lenyúlók közt is óriási a különbség.

 

Az egész lopáshistória, vagyis a ráeszmélés kábé két hete kezdődött, amikor Fűszeres Eszter emailen figyelmeztetett (ezúton is még egyszer köszönöm, kedves Eszter!), hogy a MetropolKonyha oldalán No Salty recepteket vélt felfedezni. Ment is nekik az email azonnal, mely hatására még aznap levették az összes lenyúlt anyagot (szám szerint 15 receptet). Felháborító és dühítő, de legalább viszonylag hamar sikerült rövidre zárni a problémát.

 

Még egy hét sem telt el Eszter levele óta, amikor egy másik kedves bloggerkollegina figyelmeztető levele érkezett be a virtuális postaládámba (Zsuzska, Neked is még egyszer hálásan köszönöm!), mely szerint a Recept Magazin oldalán látott No Salty recepteket.

 

Mindenre számítottam, na de erre nem: konkrétan 52 No Salty recept és fotó díszelgett a „kajazugosok” oldalán (meg kell jegyezni, a ZUG jelző nagyon találó rájuk). Nekik is ment a felszólító email azonnal, a várt hatás azonban ezúttal elmaradt. Mi több, még a pimasz, gátlástalan (és sorolhatnám még a hasonló jelzőket a végtelenségig) szerkesztőnek (Seres Zoltánról van szó, akiről Mirelle blogján is hallhattunk már „szépeket”) állt feljebb: válaszlevelében kioktatott, nehogy már azt gondoljam, hogy a szóban forgó receptek a mieink, és ők nem főztek ilyeneket előtte. Most kezdjem el magyarázni, hogy nem azt állítjuk, mi találtuk fel a spanyolviaszt, de azok a receptek olyan értelemben a mieink, hogy mi főztük meg, mi szövegeztük és mi fotóztuk le?! És az ilyen anyagok egy az egyben, CtrlC, CtrlV gombokkal történő átemelése igenis LOPÁS.

 

Azt gondolták, annyival megoldják a helyzetet, hogy az 52 recept közül néhányat két nap múlva levettek, a többi, betűről-betűre megegyező receptet pedig átnevezték??!! (Megjegyzem, legalább jókat kacarásztam az új receptnevek olvasása közben, nem vall valami nagy fantáziára a sörben sült csülök sörben sült husira való átkeresztelése, sem pedig a whiskys fügefagyi alkoholos fagyiként való szerepeltetése, és folytathatnám a sort.)

 

Miután másodszorra, és egyben utoljára kértem őket nem hivatalos úton, hogy szedjék le az összes anyagunkat, jött az újabb válaszlevél, az elsőhöz hasonló, végtelenül szemtelen stílusban, miszerint a Recept Magazin várja a jogi következményeket...

 

Egy szó, mint száz: eszük ágában sincs levenni receptjeinket.

 

Mindenkit buzdítanék rá, hogy kukkantson bele a fent nevezett oldal adatbázisába, biztosan talál érdekes dolgokat. (Ma például teljesen véletlenül, a neten sütőtökös recepteket olvasgatva fedeztem fel Sajtkukac fűszeres sütőtök receptjét is a zugosok oldalán: a Google egymás után dobta ki ugyanazt a receptet, és ami bosszantó, a „zugosok”oldalát elsőként…)

 

Ne hagyjuk, hogy ilyen összekopizott, csaló oldalak lopkodjanak tőlünk!

 

Részemről nem hagyom ennyiben a dolgot, az biztos.

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr77774860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.11.18. 09:11:06

Helyes! Én is arra kérnék mindenkit, hogyha valahol felismerjük egymás receptjét, fotóját, akkor egy levelet ersszünk meg a tulajnak. Én mindig ezt teszem.

bűdös a munka 2008.11.18. 09:48:08

Seres Zoltán egy ingyenélő görény, csak összelopkod mindent és még pénzt is keres vele.

starfokker · http://starfokker.blogspot.com 2008.11.18. 10:10:31

ez komolyan felháborít! mert én úgy lennék vele, ha ott lenne 1-2 receptem (aminek majd jól utána is fogok nézni), az még nem hozna ki a béketűrésből, de hogy 52! és akkor pofátlanul átírják a nevét? most néztem meg a sonkatökös receptet, egy az egyben lekoppintották az anyagot. hát asszem ne kerüljön össze velem a szerk. egy sötét utcán.

Maci · http://www.macikonyha.blogspot.com 2008.11.18. 10:17:46

Na, kíváncsiságból elkezdtem lapozgatni a tömérdek receptjük között, miután a napokban már levetettem velük a mákos zebratortámat képekkel együtt. A 12. oldalon rá is találtam a gesztenye krémlevesemre, gesztenye leves címen, alatta kettövel pedig a csirkés rizottómra is. Itt most nem is arról van szó, hogy az adott recept rajtam kívül még soha senkinek nem jutott volna eszébe, (söt valószínüleg XY nagymamájának a szomszédja is ugyanígy fözte már 30 évvel ezelött is a rizottót) de itt a szóról-szóra való szövegmásolásról beszélünk, és sok esetben a hozzájuk tartozó képek felhasználásáról is.

Az hiszem ideje lenne elgondolkodnunk azon, hogy milyen törvény adta lehetöségeink vannak, és élni velük mihamarabb.

grenadine · http://grenadinegasztro.blogspot.com/ 2008.11.18. 10:30:35

Nemrégiben elküldtem Fűszeresnek a vonatkozó jogszabályt. Akinek még szüksége van rá, küldjön egy emailt!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.18. 10:42:44

Jogszabály ide, jogszabály oda, a sok ellenőrző kattintással legfeljebb azt éritek el, hogy a koppintással gyanusított oldal látogatottsága - és ezzel a "jövedelme" is - megnő. Na meg azt, hogy felidegeskedtek.

Persze nekem sincs jobb ötletem. Talán az, hogy írjatok olyan recepteket, melyekben keserűsóval ízesíttek, és gálickővel színeztek. Hadd perelje a kórház őket.

:-))))

citromfű · http://zsannamanna.blogspot.com 2008.11.18. 10:59:46

Róluk írtam én is a napokban. Sajnos egyet kell értsek Hobbiszakáccsal, hogy a sok ellenőrző kattintgatástól megy a boltjuk, és ezért röhögnek a markukba. Mi háborgunk, ők keresnek. Ráadásul a negatív reklám is reklám :(
Ettől persze ha felismerem valaki receptjét, máshol, akkor szólok. Ha az enyémet találom meg írok. Sajnos eredményre nem vezet...
Fűszeres Eszter vetette fel, hogy itt lenne az ideje tényleg összefogva lépni az ilyen alakok ellen. Most Maci is ezt fejtegeti. Én benne vagyok!

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.11.18. 11:41:54

Hajrá Hobbiszakács! Nadragulyás gyilkosgalócát nekik!
Bízzunk benne, hogy rajtunk kívül mások nem olvassák ezeket a primitív gyűjteményeket.

starfokker · http://starfokker.blogspot.com 2008.11.18. 12:11:17

egyébként azóta én is megtaláltam két receptemet (nem kellett sokáig keresgélnem), ráadásul a pécsi gbt-re készülteket. úgy gondoltam, ez nem fogja felb*ni az agyam, de tévedtem. úgyhogy én is benne vagyok, hogy együtt lépjünk fel ellenük!

nosalty 2008.11.18. 12:50:15

Starfokker, ne izgulj, szerintem Téged még nem találtak meg maguknak:-) az avokádós ub. salátát és a chilis fetakrémet a pécsi gbt után elkészítettem én is, lefotóztam és feltettem a nosaltyra (persze hivatkozással együtt!)
www.nosalty.hu/?q=node/1447
www.nosalty.hu/?q=node/1448

Sajtkukac · http://www.sajtkukac.hu 2008.11.18. 13:11:51

A domain.hu oldalon fenn van az elérhetősége ennek a bizonyos seres "úr"-nak,.


admin-kontakt: Seres Zoltán
cím: Épitő 5/a
cím: 6723 Szeged
cím: HU
telefon: +36-20-995-9409

( Forrás: www.domain.hu )

Én a magam részéről a megadott címre küldetek egy levelet az ügyvédemmel.

starfokker · http://starfokker.blogspot.com 2008.11.18. 13:19:38

nosalty, Te nyugodtan felhasználhatod a recepteket:) sőt, igazából egyik bloggerre sem orrolnék meg, ha ezt tenné. mostmár látom, hogy valójában a Te változatod nyúlták le, a felhasznált mennyiségekből és hozzávalókból kiindulva.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.18. 13:21:46

"Nadragulyás gyilkosgalóca!"

:-))))

Alternatív blogcímnek sem rossz. Onnan aztán nem csenne senki receptet..


(Hm.... Régen volt, amikor utoljára hallottam a nadragulya szót...)

nosalty 2008.11.18. 13:44:35

Sajtkukac, köszönöm a kontakt infot!

chilii · http://chilii.blogter.hu 2008.11.18. 15:52:35

A szomorú valóság az, hogy hiába is fenyegetnénk perrel őket, a magyar bíróságok munkáját elnézve sajnos az idők végezetéig is folyhatna az eljárás, és semmi eredménye sem lenne. Az igazi megoldás, bár talán kicsit gonosznak tűnik, de egy ügyes hecker lenne!!!

kismacs · http://macsfalatok.blogspot.com 2008.11.18. 18:25:04

Sajnálattal olasom az újabb híreket...
Én nem hagynám annyiban, biztosan jogi útra terelném a dolgot.
Noha a bíróságok malmai lassan őrölnek, biztosan igazat adnának nekünk. Az pl. vitathatatlan hogy a képek jogtulajdonosa a blogger/bloggerina, erre elképzelni sem tudom, milyen érvet bírnak kitalálni ellene. (Más kérdés, hogy a szövegről is ugyanezt gondolom.)
Azért is lenne fontos összefogni és jogilag fellépni, mert így talán kicsit visszább vennének az arcukból...

zsuzska · http://triticumaestivum.freeblog.hu 2008.11.18. 20:32:04

Es ha egyszer valaki(k) megtennek, es akar birosagig vinnek az ugyet, akkor lenne pelda statualas. Hogy igenis, kepesek vagyunk ra! Es ugy erzem, raadasul meg sokkal jobb is lenne, ha ezt tenyleg egyutt tennenk meg, mert igy nem mondhatnak, hogy 1. akkor mastol lopok, 2. masodszor ugyse veszi a faradtsagot.
Egysegben az ero!
En fizetem a ram eso ugyvedi dijat, akarmennyi is az.

Giselle 2008.12.10. 10:51:21

Miért nem fordulsz ügyvédhez?
Lehetne kérni kártérítést.

Mikkamakka gyere haza 2009.07.29. 14:41:56

Sziasztok :)

Azért írok, mert nagyon szeretem ezt a receptes oldalt, és látom mennyire felkavart titeket - joggal - ez a szemétség.
Sajnos a szövegmásolás ellen nem sokat tehettek, állítólag vannak erre scriptek, hogy ne lehessen csak úgy simán copy-zni a szöveget, hanem előbb tecnikailag fel kelljen zúzni a védelmet.

A képekkel viszont már tudtok mit kezdeni... A nagy képügynökségek csinálják, hogy az egész képen halványan megjelenik egy vízjel. Ez ugyan egy kicsit rontja az összképet, viszont irdatlan meló leretusálni, és úgy nem teheti ki, hogy rajta van brutál betűkkel, hogy NoSalty. (Ezt a mostani kis feliratot egy másodperc PS-sel lepikkenteni.)
Ezt a vízjelet elvileg a rendszer is képes generálni, nem kéne minden egyes képre külön ráapplikálni.

Mindenesetre érdemes lenne felvenni a kapcsolatot egy kockafejű IT varázslóval, aki ért a netes védelmekhez. Ha nem is szűnne meg ez a jelenség, de legalább megnehezítené az ilyen bunkók dolgát, hátha elmegy a kedvük tőle és más források után néznek.

Babaruhadepo 2010.12.12. 10:08:42

Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a recepteket. Máris lesz jogalapod perelni őket, hogy ennyit fizessenek ki neked a felhasználásért.
Olyan gyorsan le fogják venni
süti beállítások módosítása