Vajrépa, vajretek, kerekrépa, hívhatjuk bárhogy, egy biztos: sem a répára, sem a retekre nem asszociál az ember (legalábbis én biztosan nem), ha megkóstolja ezt az egyre nagyobb hírnévnek örvendő gyökérzöldséget. Egyből a karalábé az, ami megjelenik előttem. Visszafogottan, kicsit sem tolakodóan, de egyértelműen a karalábé íze köszön vissza a vajrépában. Megkóstoltam nyers és főtt mivoltában egyaránt. Finom. Nagyon finom. A bűvös szakács sem érti, hogy miért hiányzik ez a nagyszerű zöldség a magyar piacokról. Valóban érthetetlen.
A leves receptjét egy angol vajrépa termesztő honlapján találtam.
Hozzávalók négy fő részére:
300 g vajrépa
15 g vaj
1 ek olívaolaj
1000 ml zöldség alaplé
40 g kerek szemű rizs
só, bors
tálaláshoz
8 ek durvára reszelt parmezán
fél csokor petrezselyem
Elkészítés:
A vajrépát meghámozzuk és körülbelül egy centiméteres kockákra vágjuk.
Egy lábasban a vajat és az olívaolajat felmelegítjük, beletesszük a felkockázott vajrépát és pár percig pároljuk, pirítjuk. Felöntjük a zöldség alaplével és lefedve 10 percet főzzük, majd hozzáadjuk a rizst, amivel még 15 percet gyöngyöztetjük a levest.
Végül sóval, borssal ízesítjük. Tányérokra szedjük, megszórjuk reszelt parmezánnal, meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel és azonnal fogyasztjuk.
Utolsó kommentek