Vannak ételek, melyek nem lennének teljesek a száz százalék hagyma íz nélkül (gondoljunk csak a zsíros kenyérre), viszont sok esetben szívesen ennénk hagymát anélkül, hogy egy napig úgy érezzük, nem mehetünk emberközelbe. Az alábbi torta receptje a Szakácsok könyve utolsó lapján bújik meg, és Shaun Hill, ír származású szakács érdeme. Részemről az elegáns jelzővel illetem, olyannyira rafináltan és kifinomultan jelentkezik benne az újhagyma íze.
Hozzávalók hat fő részére:
tésztához
170 g szobahőmérsékletű vaj
1 kisebb tojás
100 g darált dió
150 g liszt
csipet só
töltelékhez
300 ml sűrű tejszín
3 ek tej
3 tojás
1 tojássárgája
12 szál újhagyma
fél csokor petrezselyem
25 g reszelt sajt (eredeti receptben cheddar sajt)
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A vajat összekeverjük a tojással és a sóval, majd hozzáadjuk a darált diót és lisztet. Tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy órára.
Az egy óra leteltével a kívánt formát/ formákat (készíthetjük egy nagy, 25 cm-es fodros szélű formában, vagy több kicsiben is) kibéleljük a tésztával, lefedjük fóliával és még egyszer hatvan percig a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra (légkeverésen). A pihentetési idő leteltével, a formá(ka)t a sütőbe tesszük és 15 percig sütjük a tésztát, majd kivesszük hűlni.
Közben elkészítjük a tölteléket: a tejszínt a tojásokkal és a tejjel kézi habverővel összekeverjük. A hagymát megmossuk, szárazra töröljük és apró karikákra vágjuk. A megmosott petrezselymet is felaprítjuk. A hagymát és a petrezselymet hozzákeverjük a tejszínhez, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A tölteléket a formá(k)ba kanalazzuk.
A megtöltött formá(ka)t a sütő legalsó részre helyezett rácsra téve körülbelül 30 percig sütjük, vagy amíg megszilárdul és aranyszínű nem lesz a töltelék teteje.
Utolsó kommentek