Az elmúlt hétvégi országjárásunk során két nagyon klassz éttermet is utunkba ejtettünk. A fertőrákosi Ráspi étterem kipróbálását már jó ideje terveztük, a Fertő-tó, ill. a határ túloldalán lévő Nyikosparkba pedig visszatérő vendégként érkeztünk. Mindkét étteremben csodás ízélményekben tobzódtunk.
Már helyben tudtam, hogy a Ráspi étteremben evett, egyszerűségében zseniális hideg uborkalevessel itthon is próbálkozom majd (recept hamarosan), a Nyikosparkból pedig a forró paprikakrémleves kerül reprodukcióra. Ez utóbbi tegnap megtörtént, íme.
Hozzávalók négy fő részére:
1 kg TV paprika
1 l zöldség alaplé
2 kk só
2 csipet frissen őrölt fehér bors
1 tk Xantana por (hiányában: 3 tk étkezési keményítő)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük a legmagasabb hőfokon (légkeverésen).
A paprikákat megmossuk, megszárítjuk és alufóliával bélelt tepsire tesszük. Forró sütőbe dugjuk kb. 25-30 percre. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a paprikákat. Akkor kész, amikor már feketednek kívülről és hólyagosodnak.
A tepsiről tálba szedjük a paprikákat, fóliával légmentesen lezárjuk és békén hagyjuk 10 percig. Ezután könnyedén eltávolítható a paprikák héja, kiszedjük a magházukat is.
A sült paprikákat turmixban pürésítjük, majd hozzáadjuk a már előzőleg egy lábasban felforrósított alapléhez. Sóval és borssal ízesítjük, összeforraljuk. A legvégén turmix-szal hozzákeverjük a Xantana port, ezzel sűrítjük.
Tálalás előtt botmixerrel habosítjuk a levest. Metélőhagymával díszíthetjük.
Végre-végre ehhez a fantasztikus anyaghoz, a Xantana-hoz is hozzájutottam, mégpedig Neusiedl am See városkában, ahol a Nyikospark étterem is működik. Ferran Adriá sűrítőporáról bővebben itt.
Utolsó kommentek