HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Heimann Borhozételt receptverseny, nyertes pályaművem

2008.05.13. 11:20 nosalty

Két pályaművel neveztem a Heimann Családi Birtok által kiírt Borhozételt receptversenyre. Ma reggel ért az örömhír, hogy az egyik fogásommal bejutottam a TOP 12 közé:-).
Eddig szándékosan nem publikáltam a blogon a recepteket, az anonimitási szabály megőrzése érdekében. Most már szabad a pálya, íme a nyertes mű, olyan formában, ahogy beküldésre került:

Klubszerűen rendszeresen tartunk főzéseket, a gasztronómiát úgyszintén kedvelő barátainkkal. A legutóbbi alkalom a Heimann borok jegyében telt, a vacsora után a Heimann Családi Birtok négy borát kóstoltuk: Heimann Viona 2006, Heimann Merlot 2005, Heimann Syrah 2006 és Heimann Cervaes 2005.
A kóstolás nem titkolt célja az ötletelés volt, ki milyen aromákat érez a borokban, milyen ételt tudna elképzelni hozzájuk, és persze, hogy mely borokhoz készítsem a fogásokat. A társaság egyöntetűen a Heimann Viona 2006 és a Heimann Syrah 2006 borok mellett döntött, ezek indították be leginkább kreativitásunkat.

A Heimann Viona 2006 bor mellé konfitált házinyúl combot készítettem sáfrányos mangó kompóttal és roppanós cukorborsóval.

Indoklásom a következő:

A bort a kóstolás elején visszafogottnak éreztem, néhány perces szellőztetés után és a pohárban való melegedés hatására kinyílt a Viona, jöttek a trópusi (ananász, passiógyümölcs, mangó) aromák, a kajszibarack és a körte illata. E közepes testű, kellemes, krémes szerkezetű borhoz mindenképpen fehér húst képzeltem el, a választásom a házinyúlra esett. A borból érződő gyümölcsös aromák miatt pedig úgy érzetem, hogy a tányéron az édes íznek is mindenképpen meg kell jelennie: ez sáfrányos mangó kompót formájában történt meg.


Hozzávalók két fő részére:

2 db házinyúl comb (összesen kb. 450 g)
700 g kacsazsír
durva szemű tengeri só
frissen tört bors
1 babérlevél
mangó kompót
1 db kb. 400 grammos mangó (közepesen érett)
1 salottahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ½ ek frissen reszelt gyömbér
1 ek olívaolaj
sáfrány
30 g kristálycukor
1 ek almaecet
50 ml víz
½ marék kék mazsola
cukorborsóhoz
100 g cukorborsó
1 ek vaj
Elkészítés:

A nyúlcombokat alaposan megtisztítjuk. Jól bedörzsöljük a tengeri sóval és meghintjük frissen tört fekete borssal. Egy tálba helyezzük, amiben kényelmesen, egymás mellett elférnek. A tetejükre morzsoljuk a babérlevelet. A tálat lefedjük fóliával, hűtőbe tesszük 24 órára.

Egy nap elteltével a combokat kivesszük a tálból és letöröljük róluk a fűszereket. Egy lábasban felmelegítjük a kacsazsírt. A sütőt előmelegítjük 150 ºC-ra.

Megfelelő méretű hőálló tálba helyezzük a húst, ráöntjük a zsírt, annyit, hogy éppen ellepje. Betesszük a sütőbe, fél óra után levesszük a hőmérsékletet 140 ºC-ra és így konfitáljuk még körülbelül nyolcvan percig. Akkor kész, ha egy éles kést ellenállás nélkül bele tudunk csúsztatni, de a csontról még nem omlik le a hús. Kivesszük a sütőből és a zsírjában hagyjuk.

Közben a mangó kompóthoz az apróra vágott salottát, fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért egy közepes méretű serpenyőben az olívaolajon megfuttatjuk. Rámorzsolunk egy nagy csipet sáfrányszálat, összekeverjük és a cukrot is a serpenyőbe öntjük. Közepes lángon épphogy karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk az almaecetet. Felöntjük vízzel és amikor az egész elkezd forrni, mehet bele a kb. 8 mm-es kockákra vágott mangóhús és a mazsola is. A mangókockák nagyságától és érettségi fokától függően 3-5 percig főzzük, amíg a gyümölcs puha nem lesz.

A cukorborsót egy percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hideg vízbe mártjuk és leszűrjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és beleforgatjuk a cukorborsót.

A nyúlcombokat a mangó kompóttal és a roppanós cukorborsóval kínáljuk.

 
ui: Hamarosan a másik pályaművem is bemutatásra kerül.

9 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr58466192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ízbolygó · http://izbolygo.extra.hu 2008.05.13. 12:03:20

Gratulálok Neked! Szép pályamű!

dorothy62 · http://izrobbanas.freeblog.hu 2008.05.13. 16:46:33

Naggyon gratula, ügyes vagy, ilyen színvonalas kaják közt szerepelni, szóval: tetszik..

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2008.05.13. 17:58:49

Gratulálok ehhez az ötletes és már-már fúziós pályaműhöz!!

nosalty 2008.05.13. 18:11:38

köszönöm szépen, kedvesek vagytok

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.05.13. 23:14:14

Gratulálok! Ez a mangós része nagyon tetszik! ;)

nosalty 2008.05.14. 23:25:31

köszönöm szépen!
süti beállítások módosítása