A citrom mindig is a nagy kevenceim közé tartozott. Az utóbbi egy-két hónapban azonban valami különös, menthetetlennek tűnő citromláz hatalmasodott el felettem: mindenbe kerül belőle. Egész nap hideg citromos víz oltja szomjamat, ha fagyi, akkor csak citromos jöhet szóba, új dimenzióba emelt krémleveseket, ezúttal pedig egy minden részecskéjében savanykás citromkrémtorta készült a konyhámban. Az eddigi legfinomabb. Ezer köszönet Jamie Olivernek a fantasztikus receptért.
Hozzávalók nyolc fő részére:
omlós tésztához
100 g porcukor
125 g szobahőmérsékletű vaj
csipet só
250 g liszt
2 tojássárgája
2-3 ek hideg tej
1 tojás a tészta kenéséhez
8 tojás
350 ml habtejszín
100 ml frissen facsart citromlé
200 ml firssen facsart zöldcitromlé
Elkészítés:
A tésztához a vajat a cukorral és a sóval kikeverjük. (Én lyukas közepű fakanalat használtam hozzá.) Hozzáadjuk a lisztet és a tojás sárgákat, és a lehető legkevesebb mozdulattal összedolgozzuk (morzsás állagú lesz). A végén beleöntjük a tejet és addig keverjük, míg nagyjából összeáll a tészta, duci hengerré formáljuk és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább egy órán át. (Az omlós tészta titka, hogy ne dolgozzuk, gyúrmáljuk agyon, máskülönben nyúlóssá válik.)
A pihentetési idő leteltével a hengerből fél centis szeleteket vágunk, és kibélelünk velük egy 30 centiméter átmérőjű piteformát, egymáshoz nyomkodva őket az illesztéseknél, úgy hogy egyenletes legyen mindenhol. 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk(légkeverésen) 12 percre.
Közben elkészítjük a citromkrémet: a tojást kikeverjük a cukorral, majd lassan hozzáadjuk a citrom-lime levet és a habtejszínt.
A félkész tésztát alaposan megkenjük tojással (megakadályozva ezáltal, hogy a tészta magába szívja a krémet) és megtöltjük a most még meglehetősen folyós krémmel.
180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsül. Akkor kell kivenni, mikor a krém a torta közepén még rezeg.
Egy órán át hűlni hagyjuk, és ez idő alatt a citromkrém is megszilárdul a középső részen (előbb semmiképpen ne vágjuk meg a tortát, mert szétfolyik, nyúlik az egész, plusz hidegen finom).
Utolsó kommentek