Kedvemre való volt Dolce Vita által meghirdetett VKF!- forduló témája. 35 fokban nekem sincs kedvem a tűzhely körül szaunázni... Nincs is üdítőbb ilyenkor egy jól behűtött, nagy tál salátánál ebédidőben vagy éppen vacsorára. Eredetileg egy pályaművet terveztem, a sors azonban úgy hozta (kaptam a pénteki bevásárláskor guszta kis polipokat), hogy ezen a hétvégén két salátafogás is készült:-).
Ha saláta, akkor jöhet minden: édes, sós, savanykás; tengeri herkentyűs, halas, husis; gyümölcsös, zöldséges, zöldfűszeres; sajtos és ezek különféle kombinációi.
Elsőként egy barcelonai tapas bárt felidéző polipsaláta készült a konyhámban:
A polipokat sós vízben, a babérlevél társaságában, közepes tűzön megfőzzük (kb. 1 óra kellett nekem hozzá, de a főzési idő nyilván függ a polipok méretétől: villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy jó-e már). Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel és leszárítjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, a keskeny kis karjait egészben hagyjuk. Tálba tesszük.
A fokhagymát és a sonkahagymát extra finomra vágjuk, a kapribogyókat pedig félbe. A paradicsomot kimagozzuk és apró kockákra vágjuk a húsát. A petrezselymet szintén finomra aprítjuk. Az összes előkészített hozzávalót a poliphoz adjuk, nyakon öntjük az olívaolajjal, ráfacsarjuk a citromok levét és alaposan összeforgatjuk.
Lefóliázva hűtőbe tesszük 2-3 órára (ez fontos, mert hidegen fogyasztva lesz igazán finom, és kell egy kis idő is az ízek érvényesüléséhez).
Friss, ropogós héjú fehér kenyérrel tálaljuk.
És következzen a másik saláta, aminek a szervírozásába vittem némi kreativitást, az elnevezése is innen..:
Hozzávalók két fő részére:
4 mézédes nektarin vagy őszibarack
240 g mozzarella (a legjobb, ha bivalymozzarella)
80 g Serrano sonka
25 g bébi spenót
1 citrom leve
8 apró mentalevél
8 fogpiszkáló
Elkészítés:
A megmosott és leszárított barackokat félbevágjuk, a magjukat kiszedjük. Mindegyik fél barackot további négy szeletre vágjuk.
A lecsöpögtetett mozzarella golyókból 3-4 mm-es karikákat szeletelünk. A Serrano sonkákat pedig keresztben félbevágjuk. A spenótleveleket megmossuk és megszárogatjuk.
Most jön a "szendvicsépítés": a szeletekre vágott fél barackok közé helyezzük el tetszőleges sorrendben a mozzarellát, a sonkát és a spenótleveleket. Minden egyes barackszeletre először citromlevet csepegtetünk. A végén egy mentalevelet teszünk a barackok tetejére és fogpiszkálót tűzve a közepükbe összefogjuk a salátaszendvicseket.
(Ha valaki nem szeretne bajlódni a szendvicskék összeállításával, csak egyszerűen vágja fel az összes hozzávalót, tegye tálba, facsarjon rá citromlevet és kész is.)
Utolsó kommentek