HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

VKF! XVIII.: Különleges túrósok

2008.08.25. 17:05 nosalty

Egy kis csúszással ugyan, de csak elkészültem az Ízbolygó által meghirdetett aktuális VKF fordulóra, amikor is a túróé a főszerep.

A túró kedves nekem, jöhet minden mennyiségben, mindenféle formában: kerüljön rétesbe, tésztára, lepénybe, palacsintába vagy tejföllel és piros paprikával körözöttként etc.). S ha mindez a nagymamám által készített házi túróból valósul meg, az maga a beteljesülés.

Igazi hungarikum előállításával próbálkoztam meg, már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy kellene túró rudit készíteni itthon. Az igazat megvallva, egyszer, régen már a tettek mezejére léptem, de csúfos kudarcba fulladt a piros pöttyös házi reprodukciója. Kapóra jött hát Ízbolygó VKF kiírása, hogy ismét nekilássak. "Apró", formabeli eltéréssel ugyan, de megszülettek a konyhámban az első saját készítésű túró rudik. Íme.

Hozzávalók négy fő részére:

250 g zsíros tehéntúró
1 tojássárgája
2 ek porcukor
1/2 citrom leve és héja
1 ek habtejszín
csokimázhoz
70 g étcsokoládé
50 g vaj
1 ek porcukor
2 ek kakaópor
1 ek tej

A túrót finom lyukú szitán, egy kanál hátuljának segítségével áttörjük.

Egy tálban a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és a citromhéjat. Habtejszínnel lazítjuk.

Nyolc kis golyót gömbölygetünk a túrós masszából. Tányérra tesszük és 15 percre a mélyhűtőbe dugjuk.

Közben elkészítjük a csokimázat: a darabokra tört étcsokit gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, a cukrot, a kakaót, és végül a tejet.

Mikor langyos a csokimáz, óvatosan beleforgatjuk a mélyhűtőből kivett, megdermedt túrógombócokat. Tiszta tányérra helyezzük, és jól lehűtve kínáljuk.

 

3 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr46632385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mennyei Manna · http://www.mennyeimanna.blogspot.com 2008.08.25. 23:20:11

Zseniálisak a túró rudi pöttyeid!:)

nosalty 2008.08.26. 08:54:11

köszi:-)) nagyon finomak is voltak...
süti beállítások módosítása