Egy kis csúszással ugyan, de csak elkészültem az Ízbolygó által meghirdetett aktuális VKF fordulóra, amikor is a túróé a főszerep.
A túró kedves nekem, jöhet minden mennyiségben, mindenféle formában: kerüljön rétesbe, tésztára, lepénybe, palacsintába vagy tejföllel és piros paprikával körözöttként etc.). S ha mindez a nagymamám által készített házi túróból valósul meg, az maga a beteljesülés.
Igazi hungarikum előállításával próbálkoztam meg, már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy kellene túró rudit készíteni itthon. Az igazat megvallva, egyszer, régen már a tettek mezejére léptem, de csúfos kudarcba fulladt a piros pöttyös házi reprodukciója. Kapóra jött hát Ízbolygó VKF kiírása, hogy ismét nekilássak. "Apró", formabeli eltéréssel ugyan, de megszülettek a konyhámban az első saját készítésű túró rudik. Íme.
Hozzávalók négy fő részére:
250 g zsíros tehéntúró
1 tojássárgája
2 ek porcukor
1/2 citrom leve és héja
1 ek habtejszín
csokimázhoz
70 g étcsokoládé
50 g vaj
1 ek porcukor
2 ek kakaópor
1 ek tej
A túrót finom lyukú szitán, egy kanál hátuljának segítségével áttörjük.
Egy tálban a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és a citromhéjat. Habtejszínnel lazítjuk.
Nyolc kis golyót gömbölygetünk a túrós masszából. Tányérra tesszük és 15 percre a mélyhűtőbe dugjuk.
Közben elkészítjük a csokimázat: a darabokra tört étcsokit gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, a cukrot, a kakaót, és végül a tejet.
Mikor langyos a csokimáz, óvatosan beleforgatjuk a mélyhűtőből kivett, megdermedt túrógombócokat. Tiszta tányérra helyezzük, és jól lehűtve kínáljuk.
Utolsó kommentek