Sajtos szendvics és sajtos szendvics közt óriási különbség lehet. Főként, ha a mérleg egyik oldalán a croque monsieur áll. A francia bisztrókban és bárokban kedvelt szendvicsről van szó, melyet sonkával, Gruyére sajttal és Besamel vagy Mornay (= Besamel + reszelt Gruyére sajt) mártással készítenek. A croque monsieur száz éves múltra tekint vissza: az 1900-as évek elején tűnt fel először egy párizsi kávézó étlapján. A név a croquer (rágni, ropogni) igéből ered, s hogy a monsieur hogy került a croque után, azt bizonyosan senki nem tudja. A szendvics eredetét illetően is csak különféle feltételezések keringenek. A croque monsieur-nek több változata ismert: ha például tükörtojást teszünk a tetejére, croque madame-ot készítünk (ez esetben a madame elnevezést a tojásról egy régimódi, hölgyek által hordott kalapra való asszociációval magyarázzák), ha pedig paradicsommal készítjük, akkor croque provençalt eszünk és a füstölt lazacos verziót croque norvégiennek hívják.
Hozzávalók négy szendvicshez:
30 g vaj
8 szelet fehér toast kenyér
4 szelet sonka
100 g finomra reszelt Gruyére sajt
szószhoz
10 g vaj
90 ml tej
½ ek liszt
½ tk dijoni mustár
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
½ tojássárgája
Elkészítés:
Először elkészítjük a szószt (Besamel mártásnak indul, csak a végén tojássárgájával dúsítjuk): a vajat felolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, elkeverjük a vajjal és néhány percen át, lassú tűzön, állandóan kevergetve melegítjük. Több részletben hozzáadjuk a tejet, keverjük folyamatosan, hogy csomómentes legyen a szósz, végül a mustárt is beletesszük. Közepes lángon, nem egészen a felére sűrítjük. Levesszük a tűzről, a fűszerekkel ízesítjük és hozzákeverjük a tojássárgáját. Félretesszük hűlni.
Négy kenyérszeletre egy-egy sonkát helyezünk, evőkanálnyi mártást teszünk mindegyikre, meghintjük a sajttal és a maradék kenyérszeletekkel lezárjuk. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és két adagban aranybarnára pirítjuk a szendvicsek mindkét oldalát. A forró croque monsieur-ket félbevágjuk és azonnal tálaljuk.
Hozzávalók négy szendvicshez:
30 g vaj
8 szelet fehér toast kenyér
4 szelet sonka
100 g finomra reszelt Gruyére sajt
4 tojás
2 ek olaj
szószhoz
10 g vaj
90 ml tej
½ ek liszt
½ tk dijoni mustár
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
½ tojássárgája
Elkészítés:
Elkészítése ugyanúgy történik, mint a croque monsieur szendvicsé, annyi különbséggel, hogy a végén, kevés olajon tükörtojást készítünk és ráültetjük a forró szendvicsek tetejére.
Utolsó kommentek