HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Ess jégeső, ess!

2008.07.02. 12:06 nosalty

Nem, nem ment el az eszem (teljesen), csak visszaidéztem a sok évvel ezelőtti gyermekkori nyarat, amikor „kihajtottak” bennünket, unokatesókat, a nagybátyámék feketeribizlivel teleültetett kertjébe, és tikkasztó melegben napokig szedtük azokat a kis undok fekete bogyókat. Mérgünkben és dünnyögések közepette, született még egy kis versike is a végeláthatatlan sorok között, hozzáteszem, korántsem jóindulatú, de annál öncélúbb gondolatokkal: ebben szerepelt a jégeső, aminek eljövetelét kívántuk, hogy így mentsen meg bennünket a „rabszolgamunkától”. Jégeső nem jött, a feketeribizli szedést is túléltük, az idő múlásával megszépült emlék viszont megmaradt.

Az anekdotázás apropója pedig nem más, mint egy fenomenális feketeribizli torta. Nem saját kútfőből dobtam össze: egy Káli-medencei étteremben járva, vacsora után a séf (nagy vonalakban) megosztotta velünk kedvenc nyári tortájának receptjét. Nem sokat hezitáltam, autóba be, piacra le, nénitől 1 kiló feketeribizli a kosaramba, és már készült is a hamisítatlan nyári desszert.

Hozzávalók hat fő részére:
tésztához
200 g liszt
½ tk sóvirág
¼ tk sütőpor
150 g hideg vaj
1 tojássárgája
2 ek kristálycukor
töltelékhez
1 kg feketeribizli
3-4 ek porcukor
Elkészítés:
 

A lisztet a sütőporral, a kristálycukorral és a sóvirággal elkeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt vajat, jól elmorzsoljuk a liszttel. A tojássárgáját is beletesszük, tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 30 percig.

Közben a ribizli szárait eltávolítjuk, alaposan megmossuk a gyümölcsöt, és leszárítjuk.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy egy 25 cm átmérőjű piteformát ki tudjunk bélelni vele.

A tésztával bélelt formát színültig megtöltjük a feketeribizli szemekkel, tetejét bőségesen meghintjük porcukorral (annyira, hogy szinte már feketeség nem is látszik..).

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alul álláson sütjük 15 percig, majd alul-felül állásra váltva, további 20 percig sütjük.

A formában hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (Kell egy kis idő a feketeribizlinek, mire megkocsonyásodik.)

Szólj hozzá!

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr49549402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása