Nem, nem ment el az eszem (teljesen), csak visszaidéztem a sok évvel ezelőtti gyermekkori nyarat, amikor „kihajtottak” bennünket, unokatesókat, a nagybátyámék feketeribizlivel teleültetett kertjébe, és tikkasztó melegben napokig szedtük azokat a kis undok fekete bogyókat. Mérgünkben és dünnyögések közepette, született még egy kis versike is a végeláthatatlan sorok között, hozzáteszem, korántsem jóindulatú, de annál öncélúbb gondolatokkal: ebben szerepelt a jégeső, aminek eljövetelét kívántuk, hogy így mentsen meg bennünket a „rabszolgamunkától”. Jégeső nem jött, a feketeribizli szedést is túléltük, az idő múlásával megszépült emlék viszont megmaradt.
Az anekdotázás apropója pedig nem más, mint egy fenomenális feketeribizli torta. Nem saját kútfőből dobtam össze: egy Káli-medencei étteremben járva, vacsora után a séf (nagy vonalakban) megosztotta velünk kedvenc nyári tortájának receptjét. Nem sokat hezitáltam, autóba be, piacra le, nénitől 1 kiló feketeribizli a kosaramba, és már készült is a hamisítatlan nyári desszert.
A lisztet a sütőporral, a kristálycukorral és a sóvirággal elkeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt vajat, jól elmorzsoljuk a liszttel. A tojássárgáját is beletesszük, tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 30 percig.
Közben a ribizli szárait eltávolítjuk, alaposan megmossuk a gyümölcsöt, és leszárítjuk.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy egy 25 cm átmérőjű piteformát ki tudjunk bélelni vele.
A tésztával bélelt formát színültig megtöltjük a feketeribizli szemekkel, tetejét bőségesen meghintjük porcukorral (annyira, hogy szinte már feketeség nem is látszik..).
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alul álláson sütjük 15 percig, majd alul-felül állásra váltva, további 20 percig sütjük.
Utolsó kommentek