HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Nyújtom a rétest

2008.03.01. 22:49 nosalty

Gyermekkoromban a nyarakat az anyai nagymamámnál töltöttem egy Rába parti kis faluban. Ha akartuk, ha nem, befogtak bennünket, unokákat munkára: ház körüli és konyhai teendőkre egyaránt (uborkaszedés, málnaszedés, lekvár főzés, mosogatás és a társai). Akkoriban gyakran néma ellenkezésbe ütközött a sok munka, hisz kint tombolt a nyár és hívogatott a folyó vize, viszont utólag hálás vagyok e szigorért. Most nem élnének élénkem emlékezetemben a pillanatképek arról például, ahogy a Mami a rétest készíti.
Pár hónapja egy hétvégét nála töltöttem és rávettem, hogy készítsünk rétest együtt, vagyis tanítson meg végre rétest nyújtani. Mami adta az instrukciókat, én pedig tettem a dolgom. Azt nem mondanám, hogy a végeredmény teljesen egyezett volna a gyermekkoromból megszokottal, mindenesetre a bátorítást megadta ahhoz, hogy egyedül is nekiálljak, a Mami segítő szavai és támogató jelenléte nélkül.
Ma megtapasztaltam, hogy a rétes készítés mennyire fáradságos munka és ezúton is köszönöm Maminak, hogy annyiszor készítette a kedvünkért.

 
  
Hozzávalók:
500 g tönköly rétesliszt
1 ek búzasikér
2 tk zsír
csipet só
1 tk ecet
400 ml langyos víz
olaj és tejföl a tészta kenéséhez
meggyes-mákos töltelékhez
350 g magozott meggy (nyáron friss, egyébként mirelit..)
100 g mák
3 ek cukor

 

 

 
Hozzávalók:
túrós töltelékhez
500 g túró
4 ek tejföl
1 tojás
1 cs. bourbon vaníliás cukor
jó nagy marék mazsola
1 citrom reszelt héja
3 ek cukor
 

Elkészítés:

 
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sikért és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel. A langyos vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet és a liszt közepén készített mélyedésbe öntjük. Elkezdjük gyúrni a tésztát, egészen addig tesszük ezt, míg a rétestészta ruganyos és selymes nem lesz. Ez a folyamat körülbelül 20 verejtékes percet vesz igénybe. (Nagymamám erre vonatkozó megjegyzése: akkor kész a rétestészta, ha megjelennek a homlokon az izzadtságcseppek.. Mennyire igaz!)
 
Előkészítjük az asztalt, ahol a rétest nyújtani fogjuk: leterítjük egy tiszta vászonlepedővel, egyenletesen meghintjük rétesliszttel. A sima tapintású rétestésztát két részre osztjuk és a lepedővel fedett asztalra helyezzük, ügyelve, hogy se az alján, se a tetején gyűrődés ne legyen. Mindkét bucit vékonyan megkenjük olajjal és egy-egy tálat borítunk rá. Így hagyjuk pihenni fél órán át.
 
A sütőt előmelegítjük 180 ºC–ra, légkeverésen. Közben elkészítjük a töltelékeket: a meggy levét lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a mákkal és a cukorral. A túrós töltelékhez pedig egy tálban villával jól összetörjük a túrót, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejfölt, alaposan összekeverjük. Végül beletesszük a mazsolát és a citromhéjat.
 
A fél óra leteltével az egyik bucit félretesszük a lepedőről és hozzáfogunk a rétes nyújtáshoz: nem az ujjainkkal kell dolgozni, hanem a rétestészta alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk kifelé a tésztát (csökkentve ezáltal a kiszakadás esélyét). Körben haladunk és húzzuk kifelé, az asztal széleinek irányába, mígnem elérve azt, egy kicsit túlhúzzuk rajta, és hagyjuk hogy néhány centire lelógjon. A lelógó részeket a kézfejünkre körkörösen tekerve leszedjük, félretesszük.
 
A kinyújtott rétestésztát langyos olajjal megspricceljük, nem kell, hogy mindenhol érje az olaj, főleg nem szabad eláztatnia a tésztát. És jön a töltelék, a széleken öt centit elhagyva, kezünkkel rászórjuk a kinyújtott tésztára, majd a lepedőt megfogva visszahajtjuk a felénk lévő részt, és segítségével felcsavarjuk a rétest. Így, ha mindent jól végeztünk, egy hosszú rétest kapunk, amiből S, avagy kígyó alakot formálunk és ügyesen megfogva átemeljük egy olajjal vékonyan kikent tepsire. Tejföllel elkevert olajjal megkenegetjük a réteskígyó tetejét és oldalát, és mehet is a sütőbe. 30-35 perc alatt aranyszínűre sül. Addig folytatjuk a rétesnyújtást, amíg van tésztánk. (A szélekről leszedett tésztát is újra össze lehet gyúrni, kicsit lefedve pihentetni kell utána és ki lehet nyújtani, bár ez már nem lesz olyan selymes.)

12 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr23361297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.03.02. 10:28:34

Ez igen! Te aztán nem holmi tesco-szakács vagy! Nagy bátorságra vall, hogy mai lisztekkel is nekivágsz a nyújtásnak. A rétes nekem is nyugat-magyarországi, közelebbről őrségi. Ott a tökös-mákos az egyik fő produkció és bőven megkenik házi tejföllel.

nosalty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.02. 10:47:09

A lisztet a sikér hozzáadásával javítottam fel és így teljesen megfelelőnek bizonyult a rétestészta készítéséhez! Én is házilag készített tejfölt és túrót használtam:-)

ribizli 2008.03.02. 17:21:06

Hú, de jó, hogy leírtad, már régóta foglalkoztat ez a rétes-kérdés, de sajnos nincs már kit kifaggatni a fogásokról...
Mi van, ha nyújtás közben elszakad a tészta, összeragasztod pici vízzel, vagy hogyan?
És mekkora az asztal (kb.), mekkora lesz a kinyújtott tészta?
Milyen lisztet használtál, melyik malom/ gyártó termékét?

nosalty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.02. 18:19:14

kedves ribizli,
az Eccofood tönköly réteslisztjét használtam, és ahogy a hozzávalók közt is feltüntettem, búzasikért is adtam hozzá; a tésztaszakadás általában az asztal szélei körül keletkezik, így ezzel én nem nagyon foglalkoztam, a lényeg, hogy a nagy, középső része egyben legyen; részemről két kerti asztalkát cipeltem be a lakásba, ezeket összetolva kb. 140 x 70 cm-es kinyújtott tésztákat kaptam, de azt állapítottam meg, hogy kicsit aránytalanok ezek a méretek, és jobb lett volna a 70 cm szélességhez egy 120 cm-es hosszúság..vagy a 140-es hosszúsághoz egy 90-es szélesség..majd legközelebb:-) Ha bármi további kérdésed van, csak nyugodtan keress meg, amiben tudok, segítek! a köv. réteskészítésnél a fázisokat is lefotózom majd és képekkel illusztrálom a nyújtást is

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.03.02. 19:58:36

Gratulálok! Nem akármi a valódi házi rétes, de nem is hasonlítható semmihez az íze. :-)

nosalty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.02. 20:03:46

köszönöm:-) a Nagymama nélkül nehezebb dolgom lett volna..Te is szoktál rétest nyújtani?

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.03.04. 18:49:55

Hát, hogy szoktam, az túlzás. De "tudok", majd nyáron be is mutatom :-) Azért nyáron, mert imádom a friss cseresznyés, és meggyes rétest.
Remélem nem rontom majd el, már most izgulok!

kalirézi 2008.04.02. 00:36:14

nagyon ügyes vagy sajnos nekem nagyon nem sikerült vastag lett és rossz izű a tésztája ,ez van. Hol lehet ilyen lisztet,és sikért beszerezni?

nosalty 2008.04.02. 11:35:16

Kedves kalirézi, a búzasikért bioboltban vettem, a tönköly réteslisztet pedig, ha jól emlékszem a Metroban. Nem szabad feladni, gyakorlat teszi a mestert, próbáld meg újra! :-)

kalirézi 2008.04.03. 23:04:15

Köszönöm a cimeket,és köszi a "biztatást"probálkozom újra,ilyen könnyen nem adom fel. Pusza Kalirézi

kalirézi 2008.04.03. 23:04:17

Köszönöm a cimeket,és köszi a "biztatást"probálkozom újra,ilyen könnyen nem adom fel. Pusza Kalirézi

nosalty 2008.04.04. 09:00:56

kiváncsian várom a beszámolód, hogyan sikerült:-)
süti beállítások módosítása