HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Művészet mesterfokon

2008.03.03. 17:40 nosalty

2008. február 27-én és 28-án került megrendezésre a Hagyomány és Evolúció 2007 Szakácsverseny döntője. Már a helyszínválasztás (Boscolo Hotel, New York Palota) is azt sejteti: itt valami nagy dolognak lehetünk szemtanúi.
(Sajnos a döntő első napján nem tudtam ott lenni, így a beszámolóm nem teljes, főként a 28-i eseményekre szorítkozik.)

A hotel Rossini termébe belépve kellemes meglepetés ért: a szakácsok és segítőik a teremben felállított standokon is dolgoztak, bepillantást engedve ezáltal feszített tempójú munkájukba. Az idő tekintetében drákói szigor uralkodott: Bíró Lajos figyelmeztette a versenyzőket, hány percük van még hátra a tálalásig, s a szakácsok szinte kivétel nélkül eleget tettek a pontosság követelményének. E felfokozott hangulatban mi, nézők együtt izgultunk a finishben a versenyzőkkel: egy eldőlni látszó zöldségtorony, egy leeső díszítőelem, egy kifelejtett hab láttán. Hihetetlen volt tapasztalni, hogy a szakácskezet is el tudja fogni a remegés, profi mivolta ellenére.

Műalkotásokat csodálhattunk meg, semmi kétség, jól átgondolt, mesterien kidolgozott kompozíciókat. A tányérokat nézegetve elkalandoztam és arra gondoltam, hogy a szakácsok voltaképpen ugyanolyan művészek, mint például a zenészek. Míg a zenében hangjegyekből áll össze a kotta és a mű, addig a szakácsok alapanyagokból komponálnak recepteket és fogásokat. Ahogy a zenei műveket sem mindegy, hogyan adják elő, a konyhaművészetben sem másodlagos a tálalás mikéntje. A professzionális konyha csodálójaként és lelkes hobbiszakácsként megannyi zseniális tálalási ötlettel is gazdagabb lettem.

Külön említést érdemel a szervezők nézőbarát felfogása, miszerint a profi fotósok részére felállított, megvilágított fotózási asztalról egyenesen a nézőtérbe hozták a bemutatótányérokat, így ott közelről is szemügyre vehettük és fotózhattuk a remekműveket.

A zsűri (Kiss János, Philipp Oser, Christian Meyer, Erik Schröter, Cseh János, László György, Molnár B. Tamás, Segal Victor) kóstolásra kész:

Hangulatképek:

  

 
A február 27-i versenyzők (tálalási sorrendben):
Huszár Krisztián (Susogó Étterem, Pécs), Molnár Gábor (Klassz Bisztró), Nagy Zsolt (Holland nagykövetség), Danó Zoltán (Pesti Lámpás Étterem), Mogyorósi Gábor (Csalogány 26), Varjú Viktor (Bock Bisztró)
 
A február 28-i versenyzők (tálalási sorrendben):
Széll Tamás (Onyx Étterem), Sárközi Ákos (Alabárdos), Suga Péter (La Mareda, Győr), Wolf András (Bock Bisztró), Kiss Gergely (Astoria), Merényi Viktor (Boscolo)
 
És következzenek a versenyművek! Tálalási időrendben kettesével következnek a szakácsok és fogásaik.
 
Széll Tamás lazacos fogása:
Lazactörzs kocsonyával sütve, belugalencsés édesburgonyatortával, babcsipsszel és cukorborsó-retek currys cannolival
Széll Tamás a malacból ezt készítette:
Malacsült, szalontüdővel töltött raviolival, céklatatárral, petrezselyemgyökérhabbal és mini véreshurka póréágyon
 
Sárközi Ákos lazacos fogása:
Konfitált lazac sáfránymártással, édesköménnyel és chevic-el töltött fehérretek, gyömbéres sütőtök főzelék
Sárközi Ákos a malacból ezt készítette:
Malacgerinc szezámos demiglace-szal, csicsókakrém májpástétommal és céklaropogóssal, párolt zeller velővel és almazselével

 
Suga Péter lazacos fogása:
Verjusben marinált lazacfilé, vaníliás olajban konfitált lazac hasaalja kecskesajttal, Creme Brulée cukkinis zöldspárga zöldségekkel
Suga Péter a malacból ezt készítette:
Vargányás zöldségágyon párolt malacgerinc, póréhagymás burgonyatorta szemes zöldbabbal és vöröskáposzta pudinggal, velőspalacsinta paprikával és szalámival
 
Wolf András lazacos fogása:
Céklában confitált lazac fehérrépa brulée-vel és kesudió fagylalttal
Wolf András ezt készítette a malacból:
Malackaraj, kenyér canneloni velővel töltve, veserizottó, malacszív raviolival
 
Ezúton kérek elnézést, Wolf András lazacáról a kép hiányzik, ugyanis a céklától csodás színű lazacát ámulva elfelejtettem a fényképezőgépemmel kattintani..

 
Kiss Gergely lazacos fogása:
Galamblevesben gőzölt lazac grillezett galambmellel, mentás zöldborsópürével, mangós túrókoronggal, galamb teával
Kiss Gergely a malacból ezt készítette:
Malackaraj céklazselés rakott zöldséggel, saját májával és nyelvével tarkított cukkíni toronnyal, vörösboros mártással
 
Merényi Viktor lazacos fogása:
Lazackerék olívaolajhálóval, mangoldos „zaletti”-vel, tavaszi répaflannal, spárgával és feketegyökérhabbal töltött palacsintával
Merényi Viktor a malacból ezt készítette:
Zsenge malackaraj citromolajos levelekkel, vajbansült burgonyával, langyos malacfül-és szívsalátával, puy-i lencsepürével, zöldfűszerolajjal
 

 
Az eredményekről itt olvashattok.

Ezúton gratulálok az összes versenyzőnek! Csak így tovább! Maradandó élmény volt!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr4362473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.03. 19:32:54

Jó beszámoló, a hangulatot tükröző képek, részletes leírása a fogásoknak. Nagyon jó!

nosalty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.03. 19:49:19

köszönöm a dícséretet!

Ízbolygó · http://izbolygo.extra.hu 2008.03.03. 21:15:35

Üdv a fedélzeten!:-)
Irigyellek, hogy ott lehettél, biztosan hasznos volt még a magunkfajta "fazékbloggereknek" is!
Csupán egy kritikai észrevételem volna a bejegyzéssel kapcsolatban:
Philipp Oser helyesen a borász neve, aki a Villa Tolnay csodálatos borait készíti.

nosalty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.03. 21:42:29

igen, hasznos élmény volt:-) köszönöm, hogy szóltál, két helyen is "sikerült" elírnom a nevét..

Az Öreg 2008.03.04. 10:04:16

Ez a komment, talán meg tudja értettni a buvosszakács blogban kívülről beszólókban, hogy mi volt a célja ennek a versenynek. A versenyről készült képeket, pedig őrizd meg, Értékesek, és még szükség lehet rájuk. Személy szerint köszönöm, telán egyik másik versenyző is jelentkezni fog!

nosalty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.04. 10:12:04

természetesen a fotókat megőrzöm! és nagyon szívesen elküldöm bárkinek normál méretben, aki csak szeretné; bár amatőr képek:-)

Bacsa 2008.03.07. 11:02:15

Hova küldjem az e-mail címem!?Ide ki nem szívesen ...
Köszi!
Üdv!Bacsa

nosalty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.07. 11:04:52

spp@chello.hu (melyik fotókat küldjem?)
süti beállítások módosítása