HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Gombócvadászat

2008.03.10. 18:01 nosalty

Ha tudtuk, hogy aznap gombóc készül a Nagymamán konyhájában, megszállt bennünket, unokákat az izgalom és már alig vártuk, hogy megkonduljon a falu templomának delet jelző harangja és nekilássunk az ebédnek (ahogy ez valamire való falusi háznál szokás). Történt ugyanis, hogy Mami valahányszor szilvás gombócot csinált, az egyikbe szilva helyett egy papír zsebkendőbe csomagolt pénzérmét (tízest vagy húszast) rejtett. Nagy pénz volt ám ez akkoriban a mi szemünkben…A játékszabályok a következők voltak: 1. aki levest nem eszik, az gombócot nem ehet; 2. az asztal közepére helyezett, rengeteg gombócot rejtő lábasból vesz mindenki, egyszerre egyet és azt meg is eszi, mielőtt másikat venne; 3. a lábasban keresgélni, turkálni nem ér; 4. nem szabad több gombócba szurkálni a villát, azt kell kivenni, amibe először beleszúrtál. Mit sem zavart bennünket, ha valaki már az elején megkaparintotta a főnyereményt, csak majszoltuk tovább a gombócokat, bízva abban, hátha ezúttal a Mami több ál szilvás gombócot készített. Így történt, hogy a lábasból a gombócok mind egy szálig elfogytak.
Ma nem csak gombócokat, hanem a szintén burgonyás tésztából készülő nudlikat is (amiket mi buci nudlinak hívunk, ki tudja miért) gyártottam.



Hozzávalók 15 gombóchoz:

fél adag burgonyás tészta
egy adag burgonyás tésztához
1000 g burgonya
35 g olvasztott vaj
200 g liszt
1 ek búzadara
1 tojás
csipet só
pirított zsemlemorzsához
150 g zsemlemorzsa
4 ek olaj
töltelékhez
4 db piros szilva (vagy 15 db apróbb kék szilva)
2 ek kristálycukor
1 kk fahéj

Elkészítés: 

A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a sót, a búzadarát, a tojást és közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle. 
 
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk (a kék szilvát egyben hagyjuk). Összeforgatjuk a kristálycukor és fahéj keverékével. Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben pedig olajon zsemlemorzsát pirítunk.
 
Az egyik cipót két részre osztjuk és lisztezett felületen mindegyiket 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra. 7 cm x 7 cm-es négyzeteket vágunk belőlük. Mindegyik négyzetre egy-egy szilvát helyezünk és négy csücskét felül összefogva gombóccá formáljuk.
 
Két vagy több adagban főzzük ki a gombócokat a forró vízben: akkor kész a gombóc, ha feljön a víz tetejére. A kész gombócokat kivesszük, leöblítjük folyó vízben és lecsepegtetjük. Rögtön megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Ily módon elkészítjük a maradék gombócot.
 
Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.


Hozzávalók három fő részére:

fél adag burgonyás tészta
tálaláshoz
sárgabarack lekvár
Elkészítés:

A tésztát négy részre osztjuk és mindegyikből külön-külön kb. 10 mm átmérőjű hengert sodrunk. Az így kapott tésztakígyókat két centiméterenként elvágjuk, majd a kis tésztahengereket két tenyerünk közé fogva (azokat összedörzsölve) nudlivá formáljuk.
 
Forró, sós vízben több adagban kifőzzük a nudlikat. Akkor kész, amikor feljönnek a víz tetejére. Kivesszük a lábasból, folyó víz alatt lemossuk, lecsepegtetjük és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Felmelegített házi sárgabarack lekvárral kínáljuk. 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr4374676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása