Az ausztrál-magyar barátnőm perui édesanyja ismertette meg velem ezt a perui, azon belül pedig leginkább a fővárosra, Límára jellemző ételt, a zöld rizst (spanyol nevén arroz verde-t). Ő mindig csirkével készítette, ahogy ezt Límában sokan teszik is, viszont a hús csak opcionális hozzávaló, az arroz verde önmagában is kínálható étel. Eredetileg chicha-val (népszerű, dél-amerikai, kukoricából készült alkoholos ital) készül, ennek hiányában, azt olvastam, hogy almaecetet adjunk a rizshez.
Hozzávalók három fő részére:
1 nagy csokor koriander
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
4 ek olívaolaj
250 g fehér rizs
80 g zöldborsó
2 kisebb sárgarépa
bors
őrölt kömény
nagy szemű tengeri só
500 ml zöldség alaplé
2 ek almaecet
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítjuk és két evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk. A fokhagymát a maradék olívaolajjal, a megmosott, megszárított koriander leveleket pedig az alapé felével turmixoljuk, félretesszük. A zöldborsót is pürésítjük. A sárgarépát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.
A dinsztelt hagymához hozzáadjuk a rizst, jól átforgatjuk az olajban. Amikor a rizs üveges, a lábasba öntjük az maradék alaplevet, a fokhagymás olajat, az alaplével turmixolt koriandert, a zöldborsót és a sárgarépát, végül az almaecetet (vagyis mindent). Köménnyel, sóval és borssal ízesítjük. Mérsékelt tűzön, időnként megkeverve, addig főzzük, míg a rizs megpuhul. Azonnal tálaljuk.
Utolsó kommentek