Attól függ, hol esszük. Ha például Ferran Adriá egyik Fast Good gyorsétkezdéjében, egyértelműen nem junk foodról van szó. Viszont az esetek túlnyomó többségében a hamburger-sült krumpli páros egy mérhetetlenül egészségtelen, kicsit sem finom valami (ételnek sem szívesen nevezném). Nyílván otthoni körülmények között szinte lehetetlen a híres hamburgerek nyomába érni, de ha már hamburgert és a vele együtt járó sült krumplit kívánunk, mindenképpen érdemes magunknak elkészíteni.
Hozzávalók három fő részére:
500 g burgonya
olívaolaj
só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 º-ra, légkeverésen.
A burgonyát alaposan megmossuk, szárazra töröljük. Mindegyiket hosszanti irányban négy részre, cikkelyekre vágjuk. Megforgatjuk a burgonyahasábokat olívaolajban és sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire tesszük.
Körülbelül 45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Sózzuk és azonnal fogyasztjuk.
Hozzávalók három fő részére:
húspogácsához
500 g darált marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
olívaolaj
½ kk őrölt kömény
½ kk őrölt koriandermag
½ kk fűszerpaprika
só
frissen őrölt fekete bors
1 maréknyi durvára reszelt parmezán
1 tojás, lazán felverve
3 db hamburger zsemle
3 db jégsaláta levél
3 szelet paradicsom
6 szelet savanyú uborka
3 vékony szelet cheddar sajt
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és olívaolajon serpenyőben megdinszteljük. A hűtőhideg marhahúst tálba tesszük, belekeverjük a hagymát, hozzáadjuk a fűszereket, a sajtot és a tojást. Jól összedolgozzuk, majd három egyenlő részre osztva az ízesített húst, három pogácsát formálunk belőle. (Ha nem azonnal sütjük ki, akkor sütésig tegyük a hűtőbe.)
Egy nagyobb serpenyőt felhevítünk egy evőkanálnyi olívaolajjal, beletesszük a húspogácsákat és 10-15 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve öt percig pihentetjük a kész pogácsákat.
Közben a hamburger zsemléket kettévágjuk és egy másik, szárazon felhevített serpenyőben belsejüket kissé megpirítjuk. A zsemlére először a jégsaláta levelet tesszük, arra a paradicsomszeletet, rá a húspogácsát, a sajtot, az uborkát, végül a zsemle tetejével lezárjuk a hamburgert. Azonnal kínáljuk.
Utolsó kommentek