Utoljára pont tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államokban ettem bagelt. Természetesen reggelire. Hogy krémsajttal és lazaccal-e, arra már nem emlékszem, arra viszont igen, hogy nagyon finom volt. Magam előtt látom a bagel shopot, ahol szépen sorakoztak a különféle ízű, lyukas közepű finomságok.
Én most itthon az alapverziót készítettem el, ahogy kell, két fázisban: a "vizes fürdő" után kerültek a kenyérgyűrűk a sütőbe, mákszemekkel meghintve. Langyosan, krémsajttal tökéletes reggeli lusta vasárnapokra.
(Nagyon elégedett vagyok a recepttel, amit itt találtam.)
Hozzávalók öt fő részére:
50 g élesztő
2 tk kristálycukor
400 ml langyos víz
700 g liszt
1 tk só
1 tk frissen őrölt fekete bors
1 ek szobahőmérsékletű vaj
2 ek olvasztott vaj
főzéshez
50 g kristálycukor
2 tk szódabikarbóna
1000 ml víz
tetejére
1 tojásfehérje
1 tk víz
2-3 ek mák
Elkészítés:
A szétmorzsolt élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk.
A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot és a puha vajat, elkeverjük. A felfutott élesztőt beleöntve, puha, sima tésztává dagasztjuk.
A tésztából 10 egyforma golyót gömbölygetünk, olvasztott vajjal kikent tepsire helyezzük a tésztabucikat, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, konyharuhával lazán letakarjuk és fél órán át kelni hagyjuk. Ez idő alatt kb. duplájára nőnek a tésztagolyók.
Közben előmelegítjük a sütőt: légkeverésen 200 fokra. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a szódabikarbónával.
A duplájára kelt tésztabucik közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk és az így kapott tésztagyűrűket egyesével 1-1 percre a meleg, de már nem lobogó cukros-szódabikarbónás vízbe tesszük. Habszedő kanállal kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
A tojásfehérjét elkeverjük a teáskanálnyi vízzel és megkenjük vele a bagelek tetejét. Meghintjük mákkal és mehetnek is a sütőbe 15-20 perce, míg aranyszínűek és ropogósak nem lesznek.
Utolsó kommentek