Egy egykori francia gyarmatszigetre való utazás alkalmával, egy erősen francia behatású étteremben vacsorázva választottuk előételnek a fokhagymás vajban sült koktélrákokat. (Két hét leforgása alatt négyszer-ötször „sikerült” betérnünk hozzájuk vacsoraidőben…Elbűvölő kis hely, azóta emlegetjük és vágyódunk a kosztjukra.) Kis hegyes villák segítségével ettük ki a gyűszűkből a rákocskákat, a vajat pedig házi készítésű bagettel tunkoltuk ki. Nosztalgia gyanánt itthon is többször reprodukáltuk már, miután beszereztünk hozzá mindent: a kis gyűszűket és a hegyes villákat. Mit mondjak, nem egy diétás előétel, de egyszer-egyszer belefér…
Hozzávalók hat fő részére:
100 g konyhakész koktélrák (Vici márkájút preferálom)
4 gerezd fokhagyma
150 g vaj
Elkészítés:
Elsőként a vajat „megtisztítjuk” a következő módon: darabokra vágjuk és lábasba téve, kis lángon elkezdjük melegíteni. A hő hatására a tej elválik a zsírtól, így le tudjuk fölözni a habot. A tisztított vajat nagyon apró lyukú szűrőn keresztül egy kis tálba szűrjük. (Azért fontos ez a lépés, mert a tisztított vaj jobban bírja a magas hőmérsékletet.)
A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A fokhagymát megpucoljuk és belezúzzuk a vajba. A megmosott rákokat 12 kis porcelán gyűszűbe elosztjuk (kb. 3-4 koktélrák jut egybe) és rákanalazzuk a fokhagymás-vajat. Mehet is a sütőbe 5-6 percre. A sütőből kivéve azonnal kínáljuk.
Utolsó kommentek