Nigella Lawson süteményeskönyvéből származik a recept. Remélem N.L. nem veszi rossz néven, de az általa előírt cukormennyiséget kapásból megfeleztem. Működtek az ösztöneim: viszont még így is csöppet édesnek találtam a süteményt. N.L. friss málnát javasol hozzá, mint utólag kiderült, nem véletlenül. Így március közepén a málnáról még csak áhítozva, kipróbáltuk ezzel-azzal: először házi baracklekvárral (ez egyáltalán nem illett hozzá), aztán fagyival (ez is tévedésnek bizonyult), majd joghurttal (ez már nem volt rossz, de még mindig nem az igazi), végül feladtuk a próbálkozást és megettük magában. Nincs mit tenni: málnáért kiált ez a tömény, N.L. szavait idézve, dús, mandulás, tojásos édesség.
Hozzávalók hat fő részére:
250 g szobahőmérsékletű vaj
250 g marcipán
75 g kristálycukor (eredeti receptben 150 g)
¼ tk mandulaaroma
¼ tk vanília kivonat
6 tojás
150 g liszt
1/3 tk sütőpor
Elkészítés:
Kivajazunk és lisztezünk egy 25 cm-es tortagyűrűt. A sütőt előmelegítjük légkeverésen 170 ºC-ra.
A vajat és a marcipánt kisebb darabokra vágjuk és ha van dupla késű tartozékkal felszerelt turmixgépünk, akkor abban, ennek hiányában a botmixer aprító tartozékában felaprítjuk a vajat és a marcipánt. Ezután már beletehetjük a cukorral együtt a sima turmixgépbe. Az aromákat is hozzáadva simára dolgozzuk a masszát, majd a turmix tetőnyílásán egyesével beletesszük a tojásokat. Végül a sütőporral elkevert lisztet is a masszához adjuk, több részletben.
A sűrű tésztát az előkészített formába öntjük. Körülbelül 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve, a formában hagyjuk kihűlni a mandulás koszorút. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Utolsó kommentek