Régen készült már a konyhámban édesség, csodálkozom is magamon:-) Nem bírok szabadulni a szép emlékektől, ízektől, így Isztambul varázsának jegyében készült a mai finomság, ami nem más, mint a török rizspuding (tejberizs), becsületes nevén sütlaç. A fotón a klasszikus változat látható, a török cukrászdák a sütlaç külsejével variálnak: csíkokban meghintik finomra darált pisztáciával és kókuszreszelékkel vagy pedig megégetik a tetejét (ez a változat nagyon finom, mert egy kis karamelles ízt kap tőle). A hozzávalók arányain némiképp változtatva, Filiz Zorlu receptje alapján készült.
Fél liter tejet felforralunk, majd beletesszük a rizst és néha megkeverve közepes lángon főzzük.
Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a maradék tejben elkevert keményítőt is lassan hozzácsorgatjuk. Folyamatosan keverve addig főzzük, míg sűrűbb, pudingszerű állaga lesz.
A rizspudingot négy kis tálkába elosztjuk. Kihűlve kínáljuk.
Végezetül egy fotó a leghíresebb isztambuli cukrászda pultjáról:-)
Utolsó kommentek