Jó ha mindig van itthon a frigóban egy doboz finom vaníliafagyi. Plána, ha házilag készült. (Most már könnyen beszélek a fagyigép birtokában...) Friss gyümölcsök mellé jól tud esni egy gombóccal. A fotón balzsamecetet cseppentettem rá, azzal is zseniális.
![](http://nosalty.blog.hu/media/image/vanília-fagylalt.jpg)
Hozzávalók négy (vagy inkább két?!) fő részére:
250 ml tej (2,8 %-os)
250 ml habtejszín (30%-os)
2 db vanília rúd
1 tk 100 %-os vanília kivonat
4 tojássárgája
80 g cukor
Elkészítés:
A tejet a vanília rudakkal és a kivonattal épphogy felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és fél órát állni hagyjuk. Harminc perc elteltével a vanília rudakat kivesszük, kettévágjuk, és a magokat belekaparjuk a tejbe.
Egy tálban a tojás sárgákat, kézi habverő segítségével, kikeverjük a cukorral. Állandóan keverve, kis adagokban hozzáadjuk a tejet, az egészet visszaöntjük a lábasba, és egy ideig, lassú tűzön melegítjük, közben folyamatosan keverjük. Felforralni nem szabad. Mikor kezd sűrűsödni, félretesszük, és hűlni hagyjuk.
Amikor kihűlt, hozzákeverjük a habtejszínt és az egész mehet is a fagylalt gépbe.
Végül fagyi kanállal gombócokat adagolunk és balzsamecetet cseppentünk a tetejükre.
Utolsó kommentek