Oda vagyok a gombócokért: legyen szó kis fasírtgolyókról, olasz húsgombócokról, szilvás gombócról vagy sok gombóc fagyiról. A gombóc rajongás jegyében készült a mai ebéd is: gyorsan kellett összeütni valamit, az itthon lévő alapanyagokból, ez gombolyodott ki belőle:
A rizst megfőzzük: felforrósított, evőkanálnyi olajon addig pirítjuk a mosatlan rizsszemeket, míg üvegesek lesznek, ekkor felöntjük vízzel (ha bögréből mérjük ki a rizst, könnyedén a bögrével adagolhatjuk a vizet is, mégpedig másfélszeres mennyiséget). Lefedve, puhára pároljuk (kb. 20 perc alatt).
Közben elkészítjük a paradicsommártás: a hámozott paradicsomot lábasba öntjük, sóval, borssal és finomra vágott oregánó levéllel ízesítjük. Összeforraljuk és villával kissé szétnyomkodjuk a nagyobb paradicsomdarabokat (aki homogénebb állagú mártást szeretne, botmixerrel pépesítse az egészet). Tálalásig melegen tartjuk.
A megfőtt rizst tálba tesszük, hozzáadjuk a lecsöpögtetett tonhalkonzervet és az apróra vágott olajbogyókat. Az egészet alaposan összekeverjük, majd kis gombócokat formálunk a rizsből.
Sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezve, 200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk a rizsgombócokat és (alul-felül álláson) 10 perc alatt átforrósítjuk.
Azonnal szervírozzuk: a gombócokat tányérra szedjük, meglocsoljuk a forró paradicsommártással és meghintjük apróra vágott oregánóval.
Utolsó kommentek