Kedves leendő Olvasóim!
A gasztroblog írás elhatározása kapcsán eltöprengtem: mit is jelent számomra naplót írni? A napló, kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de mindig jelen volt és van az életemben. Az egész a Bobo sulinaptárral kezdődött (ami aztán naplóként funkcionált), s amelyet nyolc-kilencévesen erőszakoltam ki Édesanyámtól, egy könyvesbolti vásárlás során. A mai napig érzem a szívemben azt a határtalan boldogságot, ami akkor hatalmába kerített. Aztán jött a kamaszkor, akkor persze titkokkal teli szívem miatt kulccsal zárható naplót „kellett” használnom. Egy hosszasabb külföldi utazás kapcsán pedig a célnyelven körmöltem a szívemben rejlő sorokat, nem pusztán a nyelv elmélyítése céljából. Néhány éve pedig külön utazási naplót vezetek, ez egy kisebb alakú füzet, hogy a legeldugottabb helyekre is magammal tudjam vinni. E napló az utóbbi években átminősülni látszik gasztronómiai feljegyzésekké, utazásainkat egyre inkább áthatják a kulinária nyújtotta élmények.
Naplót írni jó. A napló olyan, mintha egy tükröt tartanék magam, a gondolataim, cselekedeteim elé. Egyfajta számvetés. Sokszor csak leírva döbbenünk rá egy-egy szó, tett, szándék súlyára. A naplóírás legfontosabb funkciója pedig természetesen az emlékezés segítése: a napló sorait olvasva ismét átélhetünk már rég elfeledett pillanatokat.
S hogyan jutottam a gasztroblog írásig?: Már kislányként szerettem a konyhában tüsténkedni. Egy napon pedig azon kaptam magam, hogy egyre gyakrabban főzök: munka után, mozi helyett, kora reggel, késő este. Szinte észrevétlenül bűvölt el a gasztronómia világa. Valahol azt olvastam, hogy az igaz barátság az, amiről nem tudjuk megmondani pontosan mikor kezdődött. Nem tudom mióta főzök. A főzés teljesen kikapcsol és megnyugtat. A főzés öröm, boldogság, vidámság. Amikor a konyhámban állok és elkezdek főzni, úgy érzem hazatértem.
A naplóírás és a gasztronómia szeretetének összefonódása egyenes úton vezetett ide.
Itt vagyok, készen állok, hogy Mindenkivel megosszam konyhai feljegyzéseim, ételfotóim, receptjeim és mások, általam is kipróbált receptjeit, hogy beszámoljak szárnypróbálgatásaimról és az ezzel járó kudarcélményekről, külföldi/ belföldi gasztroélményeinkről egyaránt. A konyhámban töltött pillanatokhoz a bor is szervesen hozzátartozik, így bizonyos ételekhez borajánlást is írok, vagy csak szimplán megosztom egy-egy bor kóstolásának élményét. A könyvespolcon pedig ott sorakozik folyamatosan bővülő gasztroirodalmam (itt sem árt néha tükröt tartani..).
Kellemes olvasgatást és mindenekelőtt sok-sok szép, konyhában töltött percet és jó főzőcskézést kívánok Mindenkinek!
Szeretettel:
nosalty
Utolsó kommentek