Este vendégeket várok, s mivel csak csajok leszünk, négyen, ráadásul a bikiniszezon is közeleg lassan, valami könnyű kis salátát gondoltam előételnek. Mivel csak rukkolát és paradicsomot vettem tegnap e célra (nem szeretném megsérteni őket, remek párost alkotnak így ketten), úgy éreztem, fel kéne dobni a salátát még valamivel. De mi legyen az? És akkor beugrott, hogy a Szakácsok könyvében már régóta bejelöltem és kipróbálásra vár a frico, vagyis ropogós sajtpalacsinta. Elkészítése hihetetlen egyszerű és gyors, tálkaként használva pedig máris esztétikusabb a saláta. Sőt az érzés, hogy a salátástálkát is elrágcsálhatjuk a végén, nem mindennapi.
Hozzávalók négy darab fricotálka készítéséhez:
160 g Grana Padano sajt (az eredeti recept montasio sajtot ír)
4 marék rukkola
4 db koktélparadicsom
olívaolaj, balzsamecet a tálaláshoz
Elkészítés:
A sajtot durvára reszeljük és négy egyenlő kupacra osztjuk. Egy nagyobb serpenyőt szárazon felhevítünk és az első kupac sajtot egyenletesen eloszlatjuk a serpenyő közepén, törekedve már most a 9-10 centiméter átmérőjű kör kialakítására. A sajtból a zsír elkezd kisülni, majd pár perc elteltével annyira összeáll/ megkeményedik, hogy egy lapáttal óvatosan alányúlva megfordíthatjuk és a másik oldalát is át sütjük (ez már kevesebb időt vesz igénybe). Amikor aranyszínű a sajtpalacsinta mindkét oldala, kivesszük a serpenyőből és egy lefelé fordított befőttes üveg tetejére tesszük és lefelé hajtjuk a széleket, ezáltal tálacskát formálva. Néhány pillanat alatt megkeményedik a frico és leemeljük a sablonról. Ugyanígy járunk el a maradék három sajtkupaccal.
A rukkolát és a paradicsomot alaposan megmossuk, megszárítjuk, olívaolajjal és balzsamecettel spricceljük, elosztjuk a négy fricoba és tálaljuk.
Utolsó kommentek