Valahogy a madártejnek az én családomban nem volt nagy hagyománya. Egyetlen alkalomra emlékszem, amikor Édesapám készített és nagyjából itt véget is ért pályafutása nálunk. Talán ez indokolja, hogy még csak most készült életem első madárteje. Bár akadtak bizonyos komplikációk (egy ócska, régi edényben leégett a tej, hozzáteszem nem kicsit, de nem is baj, legalább örökre megszabadultam a lábastól..), az első kanál után örök barátságot kötöttünk. Férjem, W. rajongásig szereti, így fülig érő szájjal konstatálta, hogy végre bennem is tudatosult, amit ő már nagyon régóta tud: a madártej finom, a madártej jó, a madártej olyan, mint egy kanálnyi mennyország. Egy ponton sántított kicsit a kivitelezés, miszerint azon ritka esetek egyike állt elő, hogy nyúltam a vaníliarúdért, de hiába. Így vanília kivonatot használtam.
Hozzávalók hat fő részére:
1200 ml tej
4 tojás
1 púpos ek liszt
100 g kristálycukor
1 púpos ek porcukor
1 tk vanília kivonat
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, a végén a porcukrot is hozzáadva.
700 ml tejet felforralunk és a kemény habot evőkanállal beleszaggatjuk, egyszerre csak négyet-ötöt, hogy elférjenek. A galuskákat 1 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk és a még egy percig főzzük. Lyukacsos kanállal tányérra szedjük. Ily módon az összes habból galuskát készítünk.
A tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a liszttel, hozzáadjuk a vanília kivonatot és fölengedjük a maradék, 500 ml tejjel, valamint rászűrjük a galuskák főzéséhez használt tejet is. Lassú tűzön kevergetve krémmé főzzük.
Megvárjuk míg a krém kihűl, ekkor egy nagyobb üvegtálba öntjük és a tetejére rakosgatjuk a habgaluskákat. Fogyasztás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
Utolsó kommentek