HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Narancsos rizsfelfújt

2008.04.26. 17:10 nosalty

Az utóbbi, mondjuk egy évben, nem nagyon tudok olyan ételt mondani, ami kétszer készült volna a konyhámban (na jó, a panna cotta kivételt képez, esetében a gyakorisági szorzó pedig nem két-, hanem legalább tizenkétszeres…) Szeretem a megújulást, az ételek továbbgondolását, játszadozást az ízekkel. Rizsfelfújtat kívántam ebédre, ahogy nekiálltam elkészíteni, az egyik kezem már nyúlt is a narancsért (lehet, tudat alatt Maci aktuális narancsrajongása ragadt rám). A friss gyümölcslé facsarás közben pedig eldöntöttem, ha már ennyire egészségesek vagyunk ma, akkor a megszokottól eltérően, (sötét) barna cukorral készítem a rizskoch-ot.
Késő bánat, eb gondolat...de egy valamit kifelejtettem: C betűvel kezdődik és ointreau a vége… Így jártam.

Hozzávalók négy fő részére: 
120 g rizs
250 ml frissen facsart narancslé
250 ml tej
50 ml víz
1 vaníliarúd
80 g sötét muscovado nádcukor
2 tojás
3 ek vaj
tálaláshoz
narancsdzsem
Elkészítés:

A narancslevet, a tejet és a vizet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a rizst és a cukrot. Belekaparjuk a vaníliarúd magját, de a kikapart rudakat is beledobhatjuk. Az egészet felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és lassú tűz felett, keverés nélkül addig főzzük, míg a rizsszemek megduzzadnak és magukba szívják a folyadékot. Utána félretesszük, kivesszük a vaníliarudat és hűlni hagyjuk a rizst.

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra (légkeveréses üzemmód). Amikor a rizs kihűlt, hozzákeverünk két evőkanálnyi szobahőmérsékletű vajat és a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk ezt is a rizshez.

Az egész masszát a maradék vajjal kikent hőálló tálba öntjük. Előmelegített sütőbe dugjuk kb. 30 percre. Tetszés szerint: melegen, langyosan vagy hidegen fogyasztjuk. Narancsdzsemet kínálunk hozzá.


1 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr24443340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2008.04.26. 18:40:41

Azért látom van mivel csillapítani az édességvágyadat :-) Ez is nagyon finom lehet.
süti beállítások módosítása